Gramenet, Infograma

Unitat política enfront dels efectes de la COVID (3)

Ciutat

Tercer lliurament de la sèrie d’articles sobre el Pacte Local per a la reconstrucció social, econòmica i cultural de la nostra ciutat, continuació de l’anterior, on analitzem les mesures dels blocs o temàtiques restants. Foto: captura del pdf

En el darrer article ens havíem quedat en el bloc 3 de reactivació econòmica. Continuem ara amb els següents blocs.

4. Cultura

El sector cultural és un dels més afectats per l’aturada provocada per la pandèmia. Contràriament al sector de la restauració, que ha reprès l’activitat malgrat les limitacions, l’activitat cultural a la nostra ciutat segueix essent nul·la 6 mesos després de posar-se en marxa l’estat d’alarma. Moltes mesures – i valentes – seran necessàries per a reactivar un sector, ja molt afeblit inicialment, a causa de la política de grans esdeveniments que practica l’ajuntament des de fa anys.

Actuacions com la “reprogramació en el termini més breu possible” o “l’habilitació d’equipaments municipals […] per a la realització d’activitats de les entitats culturals de base”, no s’estan duent a terme quan, en altres municipis de l’àrea metropolitana amb les mateixes restriccions sanitàries que nosaltres, sí que s’està fent. Fins i tot els centres cívics encara romanen tancats en el moment d’escriure aquest article, i sense previsió d’obertura, i les biblioteques segueixen amb horaris restringits i sense programar actes.

Esperem que altres mesures com la bonificació de l’IBI, la creació d’una xarxa audiovisual, el foment de compra a llibreries locals per part de l’administració o l’ampliació de l’amplada de banda de les línies dels equipaments municipals, sí que es posin en marxa, malgrat no estar valorades ni tinguin calendari establert.

El Pacte ens ha servit per saber que “el sector cultural que donin cobertura als artistes locals” no estava inclòs en els fons d’ajut locals, perquè es proposa incorporar-lo ara. Bona iniciativa que arriba molt tard.

Aprofitem per a felicitar l’Eu Manzanares, actriu i autora teatral colomenca, que aquesta setmana ha rebut el premi Teatre Barcelona al Millor text original per la seva obra “Lo Nuestro”. L’obra començava gira per Catalunya just abans del confinament, sense que Santa Coloma fos un dels llocs on havia de fer escala. Esperem que quan es reprengui la gira, la nostra ciutat s’hi sumi a programar-la.

5. Esports

Aquest bloc també està sense quantificar ni establir terminis d’execució.

Les mesures proposades són: reforçar el suport a les entitats esportives de la ciutat amb programes d’assessorament, finançament i subvencions – esperem que no només a DUET SPORTS -; estudiar la possibilitat de permetre la gratuïtat dels entrenaments en instal·lacions esportives locals, mesura que podria crear polèmica amb les entitats privades, però que caldrà defensar; i l’increment de beques esportives.

6. Emergència habitacional i canvi climàtic

En aquest apartat es torna a reiterar la diagnosi, que considerem optimista, de què es tracta d’una situació temporal i que “gradualment s’anirà recuperant la situació anterior”. En qualsevol cas, la situació anterior a la pandèmia en les dues temàtiques que es tracten en aquest bloc ja eren prou greus.

Com a notícia favorable respecte al moment de la signatura del Pacte tenim que la setmana passada el Parlament va aprovar una proposició de llei que regularà els preus del lloguer d’habitatges a Catalunya. L’encariment sense límit dels preus de lloguer a la ciutat de Barcelona estava tenint un efecte de propagació cap a les altres ciutats de l’àrea metropolitana, inclosa la nostra. Esperem que aquesta nova llei posi fre a aquest fenomen.

Pel que fa a l’emergència habitacional, les mesures més destacades són les següents:

  • Reconvertir plantes baixes en habitatge social, concretament els locals municipals d’Oliveres, Can Franquesa i Sardana, i estudiar-ne d’altres.
  • Adquirir habitatges per tanteig i retracte. S’adjudiquen 450.000 € a aquesta mesura que el govern local tenia a l’abast des de 2016 i a la qual no es va voler acollir durant el mandat passat, malgrat ser instat diverses vegades per l’oposició. Seria interessant saber quants pisos hi ha disponibles a la nostra ciutat per adquisició per aquesta via i si l’import previst de despesa serà suficient – no ho sembla, a priori.
  • Activar habitatges buits. La setmana passada Verificat va publicar que hi ha 27.558 pisos buits des de fa més de dos anys propietat de grans tenidors a Catalunya, dels quals 354 a Santa Coloma. L’Ajuntament ja sanciona els pisos buits tal com marca la llei 24/2015, però el nombre d’expedients oberts és irrisori. Mobilitzar els pisos de l’Agència catalana de l’habitatge o dels particulars sembla factible, el que cal veure és, si d’una vegada per totes, l’ajuntament s’hi atrevirà amb els grans tenidors: grans immobiliàries, bancs, fons voltors…
  • Nous ajuts pel pagament de lloguers i hipoteques, per un import previst de 500.000 €.

Pel que fa a l’emergència climàtica, just aquesta setmana en què se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat – a la qual està adherida la nostra ciutat, però que no s’ha traduït en la celebració de cap acte – ens hem de lamentar de què precisament s’hagi publicat el decret d’aixecament dels talls de carrers que s’havien posat en marxa per afavorir la mobilitat dels vianants durant la desescalada. És una llàstima haver deixat perdre el poc que s’havia aconseguit.

El Pacte, no obstant això, preveu més talls entre les mesures proposades. En destaquem les següents:

  • Quatre carrers tallats diàriament i tres més en cap de setmana (els carrers concrets els podeu consultar al document del Pacte). Semblen insuficients si tenim en compte que pel desconfinament es van començar tallant 25 carrers. Només el tall del carrer Jacint Verdaguer significarà un salt qualitatiu important i, potser, el tall parcial de la Rambla Sant Sebastià durant el cap de setmana. Hem de recordar que els vials de Can Zam ja s’haurien d’estar tancant en cap de setmana des del desembre de 2014.
  • Priorització semafòrica pels vianants. Mesura bàsica si realment es vol donar prioritat als vianants enfront dels cotxes.
  • Accelerar la implantació dels Barris de vianants, amb un pressupost d’un milió d’euros. La Setmana de la mobilitat hauria pogut ser un bon moment per a fer pedagogia sobre aquest tema que en altres ciutats properes està generant certa controvèrsia.
  • Treure les tanques de Can Zam per alliberar els 33.000 m2 tancats al públic (oberts parcialment des del desconfinament). Malgrat no dir-ho explícitament, s’interpreta que finalment s’invertiran 700.000 € a condicionar aquesta àrea del parc. Volem recordar que en el “procés participatiu” que l’ajuntament va dur a terme sobre el parc entre el 2017 i 2018, les dues primeres opcions més votades apuntaven al parc verd i frondós que necessita la nostra ciutat.
  • Activar l’ús de la bicicleta, amb carril bici metropolità, aparcament, bicicleta pública (Bicing o altres sistemes)…
  • Reduir el consum energètic i de residus. La Directiva Marc de Residus de la Unió Europea exigeix als estats membres reutilitzar o reciclar el 50% dels residus municipals aquest any l’any 2020, i el 55% i el 60% per als anys 2025 i 2030. Santa Coloma, amb el percentatge més baix de recollida selectiva de l’AMB està molt lluny d’això. El no compliment de la Directiva europea comportarà sancions econòmiques.

7. Seguretat, civisme i convivència

Després que la setmana passada, el programa d’Ana Rosa Quintana, de seguiment de l’activitat de la nova unitat de la policia local USIR – amb autorització d’algú de l’ajuntament -, hagi tornat a estigmatitzar la nostra ciutat, les mesures de seguretat proposades demanen augmentar la plantilla de la policia local i reclamar l’increment d’efectius de mossos d’esquadra mentre que no es contempla l’ampliació de la plantilla de mediadors, només es diu que es continua amb aquest programa. Incorporar més agents cívics no és tampoc la solució.

Fa anys que la nostra ciutat arrossega un problema, més que de seguretat, de gestió de la seguretat. Aquest Pacte segueix en la mateixa línia d’actuació que ens ha portat fins aquí, la qual cosa no ens fa ser gaire optimistes.


Nota: Per a saber més sobre el dret de tanteig i retracte de la Generalitat podeu consultar aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.