Violència masclista i xarxes socials

Col·laboracions Destaquem Feminisme

El 30% de les dones que pateixen violència masclista a les xarxes socials tenen una rellevància pública. Això es desprèn dels resultats d’una enquesta elaborada per l’agrupació Donestech, que treballen estudiant com hi afecten i fer-hi front. Va ser presentada al CRJ Mas Fonollar en el marc de les jornades feministes del 8 de març. (Text: Paula Montes Ruiz; Foto: Arxiu Donestech)

El col·lectiu Donestech actua amb les diferents violències masclistes que poden arribar a patir les dones a internet, en tota classe d’aplicacions. L’Ona, una dona especialitzada en l’ús de les TIC i activista dels drets humans, ho va poder explicar el passat 5 de març al CRJ Mas Fonollar.

Donestech va fer una investigació sobre la temàtica. Van realitzar una enquesta on els seus objectius eren: identificar les principals violències masclistes digitals que han d’afrontar les dones, conèixer les mesures que prenen les dones per contrarestar-les i la seva efectivitat, saber més sobre les demandes d’acció pública i privada del col·lectiu.

Els resultats d’aquestes enquestes van ser que un 30% de les noies que pateixen violència masclista a les xarxes socials tenen una rellevància pública. A més, la gran majoria de les violències són exercides per homes, el 45% d’ells eren coneguts, la majoria parelles i exparelles. També van veure que prop d’un 30% de violències es fan en grup. La majoria de les víctimes reben més d’una violència digital i a més són insultades i fets similars pel simple fet de ser dones. En últim lloc, només un 11,6% denuncien legalment, sigui perquè no volen o per falta de confiança.

Autodefensa digital feminista

Per evitar que totes aquestes dades continuïn augmentant des de Donestech creuen necessària l’autodefensa digital feminista. Hi ha masses necessitats i demandes per cobrir. Des del col·lectiu entenen que cal una formació i informació sobre ciberviolències, la millora en els instruments jurídics i millores de resposta de les plataformes digitals, més recursos i suport institucional a les entitats.

Per totes aquestes dades i per poder ajudar en l’autodefensa feminista, l’organització de formacions amb Donestech són molt importants per saber més del tema i poder començar i continuar amb la lluita feminista, també en l’àmbit digital.

Formació i informació

Les formacions organitzades per Donestech generen un espai on les dones aprofiten per explicar les seves experiències i vivències en casos tant personals, com de conegudes seves de violències masclistes.

Així es va poder experimentar el passat dissabte 5 de febrer, en una sessió de dues hores al CRJ Mas Fonollar de Santa Coloma de Gramenet en el marc d’una xerrada de les jornades feministes de la ciutat entorn el 8 de març organitzada, en aquest cas, per Jovent Republicà.

Una de les conclusions en referència a les violències masclistes que es pateixen a les xarxes socials, és que per combatre-les cal més informació i formació. Per la lluita feminista, formem-nos i organitzem-nos.

Per conèixer més sobre Donestech podeu visitar la seva pàgina web

CLICA AQUÍ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *