Santa Coloma de Gramenet

Viquipèdia colomenca

Ciutat

La Viquipèdia ha esdevingut el catàleg universal d’informació per excel·lència. Per a la gran majoria és la primera font d’informació i per molts, sobretot per al jovent, malauradament, és l’única. Tot el que existeix ha de sortir publicat allà. Si no és així, hi ha un problema. El que no hi surt no existeix? (Imatge: Logotip Viquipèdia. Aquest article conté múltiples enllaços a la Viquipèdia)

Però no es tracta només de sortir, sinó també que la informació sigui correcta i completa. Això és el més difícil. Com surt Santa Coloma de Gramenet a la Viquipèdia? Surt prou, surt bé, surt correctament?

L’autoanomenada ‘enciclopèdia lliure’, que qualsevol pot editar, va ser creada a internet amb la idea que la col·laboració entre usuaris permetés la millora dels articles, i així produir textos de qualitat, de manera similar que altres projectes de desenvolupament d’aplicacions lliures.

La versió catalana va ser la segona Viquipèdia a fundar-se, el març del 2001, després de l’anglesa. Actualment hi ha versions de la Viquipèdia en més de 250 llengües però només 236 estan actives. En aquests moments gaudeix de molt bona salut perquè es troba entre les que tenen més articles, una gran fita per una llengua sense estat amb només uns 10 milions de parlants. Actualment (11 de desembre del 2020) la Viquipèdia catalana té 664.868 articles i la versió anglesa en té 6.205.549.

Fes-te viquipedista!

La seva singularitat rau en que els articles estan escrits en col·laboració per persones usuàries voluntàries d’arreu del món i la majoria pot ser editada per qualsevol persona registrada que accedeixi a la web.

El fet de que són els mateixos usuaris que en corregeixen els continguts, les dubtes sobre la fiabilitat, la norma de prioritzar el consens sobre la credencials dels continguts, la informació poc verificada i les possibilitats de vandalisme són les principals critiques que ha rebut fins ara. Cal tenir en compte però la seva permanent revisió i actualització i els mecanismes per a corregir els errors i mancances.

Viquimarató local

El primer que veiem quan entrem a la versió castellana de l’entrada corresponent al nom de la nostra ciutat és que posa ‘Gramanet’ en lloc de Gramenet. Després podem constatar que apareixen pocs personatges locals i alguns de destacats no hi són. Igual passa amb el patrimoni, tant pel que fa a edificis com esdeveniments culturals

Per això l’Amical Viquipèdia va convocar l’any 2015 una Viquimarató colomenca al Museu Torre Balldovina per millorar articles relatius al patrimoni cultural colomenc. La trobada no va tenir gaire ressò  ni resultat i no s’ha tornat a repetir. Potser ja és hora de tornar a posar-s’hi.

On hi ha més mancances és en l’àmbit sociocultural on la falta d’informació és molt notable: trobem alguns escriptors com Rodolfo del Hoyo o Jordi Valls i artistes dels diversos àmbits com la cantant Queralt Lahoz, el foto-periodista Samuel Aranda, la periodista Odei Antxustegui-Etxearte, l’escultora Conxa Badia, el fotògraf Joan Guerrero, l’arquitecte Xavier Valls, el Major Trapero o el cuiner Victor Quintillà, per no ser exhaustius. La pàgina dels poetes Marius Sampere i Vicenç Llorca en realitat no fan referència a Santa Coloma. L’actor Jordi Martinez no hi surt però si una sèrie televisiva on hi va participar. Salvador Cabré si que té pàgina pròpia però no la Biblioteca Singuerlín a la que dona nom, ni cap de les altres biblioteques, ni el Teatre Sagarra. Això només són uns exemples, incomplets i pendent de revisió com la pròpia Viquipèdia.

També hi ha personatges històrics com Jaume Galobardes, Josep Sol, Ferran de Sagarra. Llorenç Serra, Celesti Boada, Julia Romera, José Berruezo o Joan Vilaseca. En falten alguns, com Miquel Saladrigues, Miquel Grau i d’altres i una mostra de la memòria històrica com la lluita de Casadesport, per l’ambulatori mèdic o pel Parc de Can Zam. També trobem  la cooperativa La Colmena, el Recinte Torribera i el Parc Fluvial del Besòs però no l’Institut Puig Castellar, que tot just ha fet el 50 aniversari i que sembla que s’està editant ara, el Pla Popular o l’Estudi Nou. I ben segur que la llista d’absències és encara molt més llarga.

Sí que hi surten alguns esportistes locals i trobem una pàgina dedicada al Rock Festival que es celebra al Can Zam, encara que li diuen Rock Fest Barcelona. També el barri del Fondo però no el del Singuerlín, La Guinardera o Can Mariner.

Dels polítics trobem només algunes planes on surten: Antoni Fogué (del qual diu que encara és regidor), els diputats Raúl Moreno, Josep Maria Corral, Carles Viñas o Gabriela Serra  i també tota la llista dels que han ocupat l’alcaldia des de la recuperació de la democràcia: Lluís Hernàndez, Manuela de Madre, Bartomeu Muñoz i Núria Parlon. De regidors només n’hi ha 7 del més dels dos centenars que han passat per la Sala de Plens. En tot cas la majoria són força incompletes com la de l’exalcalde Muñoz, que inexplicablement no parla de la sentència i condemna per corrupció. Encara que sí que ho fa la dedicada al Cas Pretòria.

Santa Coloma segons Google

Una exploració a aquest cercador de l’entrada “Santa Coloma de Gramenet” ens dona uns 8 milions de resultats mentre que si busquem la ciutat de Sabadell obtenim 37 milions. Això ens dona una idea del pes i la presència a la xarxa de la nostra ciutat. La xifra canvia teclejant només “Santa Coloma” per la qual ens surten 28 milions d’entrades, dels quals s’han de descomptar uns quants milions que corresponen a les altres Santa Coloma (Cervelló, Queralt, Farnés) o d’altres resultats aliens al municipi.  

En definitiva, la conclusió és obvia pel que fa al poc protagonisme de la ciutat a la web en general i el llarg recorregut que manca per fer. Una tasca que no sembla que estigui en marxa ni prevista per fer conèixer més la ciutat al món digital.

Aquesta infrarepresentació i manca de presència local a la xarxa és una qüestió que cal afrontar urgentment en una població l’ajuntament de la qual vol definir com a “ciutat universitària”.

D’altra banda, la històrica i desapareguda revista Grama, que el 2018 va fer 50 anys de la fundació  per Jaume P. Sayrach, no té pàgina pròpia, com tampoc la revista digital ForumGrama, Gramenet Televisió o altres mitjans de comunicació local. Malgrat això es poden trobar altres pàgines, fora de l’enciclopèdia, amb una interessant hemeroteca amb la majoria d’exemplars escanejats.

Per finalitzar, parlem també una mica de nosaltres. De moment la nova revista digital InfoGrama, que només té un trimestre de vida, no surt a la Viquipèdia. Això no ens amoïna, i a més té fàcil remei!


Per saber-ne més:
Amical Viquipèdia: com fer-se viquipedista?
Viquimarató de la llengua catalana 2020
Projecte AINA per evitar l’extinció digital del català

1 thought on “Viquipèdia colomenca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *