El Ravaleando es reprèn al parc dels Pins

Ciutat Destaquem

L’acció comunitària del Ravaleando es farà dissabte 26 de març durant tot el matí al Parc dels Pins, al barri del Raval de Santa Coloma de Gramenet. Un esdeveniment que aplegarà entorn quaranta entitats del barri i del conjunt de la ciutat.

El Ravaleando va néixer l’any 2012 com una acció social estrictament del barri del Raval, com un esdeveniment que mostrava la feina de les entitats del barri entorn les dates nadalenques. L’any 2019, però, es fa un salt i s’obre a la participació d’entitats del conjunt de la ciutat, arribant a ser més de vint entitats participants.

Com tota l’activitat social el Ravaleando va patir una aturada amb l’aparició de la Covid-19, i un grup d’entitats va treballar per fer-ho possible el passat mes de desembre de 2021. Malgrat els esforços, finalment es va suspendre i és ara, el pròxim 26 de març, que es reprendrà aquesta acció comunitària. I es farà al març perquè les entitats no han volgut perdre l’espai i l’oportunitat de trobar-se i generar accions col·lectives per al barri sense haver d’esperar a les dates en què se solia fer.

El Ravaleando més gran

Després de l’èxit de l’edició de 2019, des del grup motor del Ravaleando no es deixen de dir que aquesta edició serà la més gran de totes les que s’han fet. Ja al mes de desembre la participació arribava a les quaranta entitats, una xifra que s’ha mantingut ara al març, amb la baixa d’algunes entitats i la incorporació d’altres, i amb una major autoorganització per part de les entitats en aquesta represa.

Un dels punts forts del projecte és la diversitat d’entitats participants: des d’entitats veïnals, del tercer sector social, passant per entitats de cultura popular i tradicional, així com serveis propis de l’administració pública, entre d’altres. La motivació és, des d’una visió inclusiva i de voluntat per generar un relat compartit i conjunt, que l’activitat generi espais de convivència des de la pluralitat.

En aquest sentit, al parc dels Pins -altrament conegut com a Motocròs- es podrà trobar una fira d’entitats i serveis del barri del Raval i de tota la ciutat de Santa Coloma de Gramenet, on aquestes exposaran les activitats que realitzen durant l’any. A la vegada, al bell mig del parc es faran activitats lúdiques i culturals als veïns i veïnes des de les 9 h i fins a les 14 h.

El potencial d’un barri que treballa unit

El projecte comunitari vol oferir al barri del Raval una activitat col·lectiva que visibilitzi el potencial del teixit associatiu, oferint a veïns i veïnes un espai per compartir diferents activitats familiars. Vol establir una relació forta amb la comunitat. I és que el Ravaleando no és un espai de trobada puntual a l’any, sinó que està arribant a ser un espai on durant la resta de l’any es comparteixen idees i activitats.

Destaca la rellevància de tenir un espai propi per oferir a veïns i veïnes de la ciutat la mostra del treball unitari que es fa per la convivència i la cohesió social. Un fet a destacar en un dels barris de la ciutat més castigats per la pobresa i les diferents crisis socials i econòmiques existents. Una oportunitat clara de veure com actua de forma unida el barri cap a la seva transformació.

Els objectius

El Ravaleando té uns objectius que són clars: generar espais de trobada, treball i acció comunitària entre el teixit associatiu, iniciatives i projectes del Raval, així com del conjunt de la ciutat. Volen donar a conèixer les entitats al conjunt de veïns i veïnes del barri, a la vegada que volen promoure la visita de veïnes i veïns d’altres barris de la ciutat al Raval. Amb tot plegat, es busca generar vincles de col·laboració, confiança i convivència positiva entres les persones i les entitats.

En definitiva, el projecte vol visibilitzar el barri del Raval a la resta del municipi i generar vincles dels veïns i veïnes amb l’espai on viuen per passar a conviure de forma activa.

Edició de 2021 ajornada

Tal com hem comentat, el Ravaleando 2021 previst pel mes de desembre passat es va acabar suspenent. Segons expressaven des de l’organització en un comunicat les entitats es “van veure forçades a anul·lar algunes activitats previstes per l’esdeveniment i van creure convenient ajornar l’acció comunitària prevista en el seu conjunt, tot esperant una millora en la situació sanitària” generada amb la Covid-19.

Des d’Infograma hem contrastat les recomanacions sanitàries i legals del moment amb les activitats programades. Malgrat no detectar activitats que incomplissin la normativa i mesures vigents, donades també les mesures preventives de l’organització, tot apunta al fet que recomanacions de salut van fer decantar la balança. Un fet que contrasta amb altres esdeveniments que es van realitzar també a la ciutat el mateix cap de setmana, on es van fer algunes activitats similars a les previstes al Ravaleando.

Per donar continuïtat a la feina feta, les entitats participants hi han adoptat el nom de Ravaleando 2021+1. Voldrà dir això que tindrem un Ravaleando 2022 a finals d’any? Tot està per veure un cop finalitzi aquesta edició.

Veure el programa d’activitats aquí

1 thought on “El Ravaleando es reprèn al parc dels Pins

  1. En la Historia Hablada de Gramanet – Sant Adriá, colección de fascículos de revista ALHORA, vienen historias del barrio muy interesantes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.