Segell cooperativa La Paloma

Memòria: cooperativa La Paloma

Memòria

Recuperant la memòria de Santa Coloma de Gramenet trobem molts esdeveniments i personalitats lligades al moviment obrer. Parlem de la Cooperativa La Paloma, que es trobava a les Cases Barates del Bon Pastor, a partir d’una activitat de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord. Imatge arxiu cooperativa La Fàbrica

Cooperativa La Paloma: cooperativa de consum

En el marc de l’estada de l’exposició Catalunya, terra cooperativa al Museu Torre Balldovina els passats mesos de setembre i octubre de 2020, l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord va celebrar una jornada per exposar un dels casos històrics del cooperativisme a la ciutat, el cas de la Cooperativa La Paloma.

Jornada sobre la cooperativa La Paloma el passat 14 d’octubre.
Foto: Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord

Segurament, quan parlem de l’històric del cooperativisme a la ciutat ens passa pel cap la cooperativa La Colmena, cooperativa centenària que manté la forma jurídica en l’actualitat i que data de 1916. Però avui ens centrem en un altre projecte, potser no tant conegut.

La Cooperativa La Paloma va ser una cooperativa de consum creada l’any 1929 de mans del moviment obrer de les Cases Barates del Bon Pastor. En aquella època la barriada formava part del terme de Gramenet de Besòs, l’actualment anomenada Santa Coloma de Gramenet. Aquesta era encara una ciutat molt rural, i es trobava immersa en procés el d’industrialització.

Material editat per cooperativa La Fàbrica

En el marc del programa d’Acompanyament en el reallotjament de les Cases Barates del Bon Pastor del Pla de Barris de Baró de Viver – Bon Pastor, i dins del marc de foment del cooperativisme de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Sant Andreu, que la Cooperativa La Fàbrica edita la publicació El cooperativisme al barri de Bon Pastor.

Portada de la publicació “El cooperativisme al barri del Bon Pastor”.
Imatge: Cooperativa La Fàbrica

La recerca feta per Aritz Garcia, dinamitzador comunitari de la cooperativa La Fàbrica, que va estar treballant en el projecte de reallotjament de les Cases Barates, va dur a la intervenció en la jornada organitzada per l’Ateneu Cooperatiu.

Abastiment a les Cases Barates

La gent que vivia a les Cases Barates eren treballadors -majoritàriament afiliats a la CNT- i en aquella època començaven a utilitzar l’edifici del catecisme per fer les seves assemblees sense demanar permís. L’edifici del catecisme era utilitzat per la parròquia per ensenyar catecisme als nens de les Cases Barates.

Donada aquesta situació, el llavors alcalde de Santa Coloma, Enric Sanchis, va fer construir un nou local que va regalar als anarquistes per tal que muntessin una cooperativa, deixant així lliure l’espai parroquial. Amb això l’alcalde evitava que els anarquistes es trobessin i quedessin al local de l’església. Les Cases Barates, llavors, estaven allunyades del nucli de Santa Coloma i també de Sant Andreu, i aquest fet afavoreix a la constitució de la cooperativa de consum per a l’abastiment de les veïnes i veïns del barri.

Els membres de la cooperativa eren jornalers vinguts majoritàriament de fora de Catalunya, recentment assentats al barri, i com ja hem comentat propers a la CNT. Destacà Pedro Lozano, membre del sindicat anarcosindicalista i corresponsal del diari de la Federació de Cooperatives de Catalunya: Acción Cooperatista.

Fi de la cooperativa i anècdotes de la repressió franquista

Aritz Garcia exposa que no s’ha trobat la data exacta en què va deixar de funcionar la cooperativa, l’últim document del qual es té coneixement és el cartell de Tierra Baja d’Àngel Guimerà de l’any 1945.

Cartell de la programació de “Tierra Baja” d’Àngel Guimerà a la cooperativa La Paloma. Imatge: Arxiu cooperativa La Fàbrica

Segons Aritz Garcia, en els judicis de la repressió franquista al Bon Pastor, recollit en Bon Pastor 1939-1944, els consells de guerra de Josep Capsir, explica que algunes de les detencions es produeixen en sortir de la Cooperativa La Paloma.

Text fundacional de la cooperativa

«La finalidad que persiguen los cooperadores de esta entidad, es por medio del cooperatismo y mediante la Cooperación de consumo hoy y de producción y otras formas mañana, poner en manos del proletariado en colectividad, el capital, las tierra, fábricas, herramientas y útiles del trabajo, para la creación de riqueza colectiva, haciendo imposible la función del intermediario y de los patronos hasta llegar a la desaparición del capitalismo, acabando con la explotación del hombre por el hombre y todos los privilegios, dejando de ser el obrero una cosa como materia de explotación, recobrando su total personalidad humana y obteniendo íntegro el fruto de su trabajo, dentro de un estado de derecho inspirado en la Libertad y en la estricta Justicia, para que sea su vida feliz en grado máximo.»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *