Setmana Santa, processons i més

Cultura Destaquem

Aquest article és una republicació del que vam publicar l’any passat per Setmana Santa. Com que ens agrada molt, el tornem a compartir, amb alguna informació actualitzada. (la Redacció)

Si fas una cerca pel Google posant-hi Setmana Santa hipòcrita, et remet a un conjunt d’articles molt diversos, la majoria escrits per persones catòliques practicants que es demanen què és el que fa que tanta gent es mogui durant les processons que hi ha arreu i què és el que impedeix tota aquesta mateixa gent d’exercir el seu catolicisme durant la resta de l’any. Foto: Salva Clavera

I no és només que les esglésies estiguin buides, en comparació a altres moments de la nostra història, és que a les processons de Setmana Santa hi podem trobar de tot, como en botica, que es diu: banquers que desnonen, veïnatge racista, el classisme fet espectacle i masclisme, molt i molt masclisme. I és clar, em direu que això no és cap novetat, què és, si no, l’Església? Quina institució d’abast internacional coneixeu que des de tan antic assumeixi tant de poder, tanta jerarquia, tan poca democràcia interna, tant de masclisme…?

Setmana Santa i franquisme

Anem a pams, però. Les processons de Setmana Santa no deixen de ser una tradició popular, mantinguda a la nostra ciutat una mica pels pèls, que va canviant des de fa uns quants anys, concretament a partir de la fi de la dictadura, perquè… com és que a molta gent ens sonen tant a ranci, a blanc i negre, a Fray Escoba? Potser perquè ja tenim una edat… I potser perquè molts de nosaltres estem batejats per força (i amb una gran dificultat per apostatar).

Tuiter oficial de la Guardia Civil

Com a contrapunt radical a l’anticlericalisme —també tradició popular a casa nostra—, Francisco Franco va tenir un fort suport de l’Església, de fet el 1937 es va publicar la carta col·lectiva de l’Episcopat Espanyol en defensa de la cruzada nacional, i la unió entre la dictadura i l’Església catòlica va ser un matrimoni llarg i profitós. Juntament amb la Falange i l’Exèrcit, van ser el pilar del règim, que utilitzà aquesta simbiosi per marcar la doctrina moral durant més de quaranta anys i també per inundar d’imatgeria franquista els actes eclesials, fet molt evident en la tradició de les processons de Setmana Santa. Només un de tants exemples: encara a 2021, el general Queipo de Llano és Hermano Mayor Honorífico de la confraria de la Virgen de la Macarena de Sevilla.

Les processons i Santa Coloma

A la nostra ciutat se n’havien fet de processons antigament, van desaparèixer durant un temps, i es van tornar a recuperar amb la immigració arribada els anys seixanta. Podeu llegir la informació de les activitats d’enguany al Full Informatiu de l’Ajuntament (actualització 2022).

No sabem, a hores d’ara, si hi assistiran representants polítics de l’Ajuntament, com ha passat altres vegades. I aquí és on sorgeixen uns quants dubtes. Publicaran al full municipal també quan se celebra l’Eid Mubarak i hi convocaran la ciutadania? (és també una celebració religiosa important a la nostra ciutat.) Si hi assisteixen els nostres representants polítics com a tal, ho faran públic i ensenyaran fotos de la seva assistència? Frisem per veure-ho al full.

Tenint en compte que vivim en un estat laic, oficialment aconfessional, potser que, si van tant a una cosa com l’altra, no ho haurien de fer com a representants polítics. De la mateixa manera que hi ha molts colomencs i colomenques a qui agrada aquesta mostra de religiositat amb reminiscències franquistes, també n’hi ha moltes a qui desagrada profundament. Ho haurien de tenir en compte a l’hora d’assistir a representacions públiques amb finalitats populistes o electoralistes (segons com caigui aquell any).

D’acord, no s’han de cremar esglésies, però tampoc s’han de prohibir mesquites i oratoris sufragats per les seves comunitats, ni tampoc representar-nos a totes en espais que haurien de ser exclusivament personals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.