Gramenet

25N, violències masclistes

Feminisme

Des de l’Infograma volem posar el nostre gra de sorra en aquesta setmana del 25 N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, tornant a posar a la pantalla les violències que l’heteropatriarcat exerceix sobre les persones que no som homes, que no som blanques, que no som heterosexuals…, és a dir, les que no complim els requisits per mantenir-nos en la situació de poder que facilita el sistema.

Tal com reflecteix la Macroenquesta de violències envers les dones de l’any 2019, gairebé el 60% de les dones de més de 16 anys hem patit violències (físiques, psicològiques, econòmiques i sexuals –assetjaments i agressions–) pel fet de ser dones (dones grans, dones joves, dones trans, lesbianes, dones racialitzades, dones migrades, dones amb capacitats diverses, treballadores sexuals, dones adultes, dones de contextos rurals i de contextos urbans, etc.). A partir d’aquí, la tasca que s’obre és enorme, ja que ataca directament a l’arrel del sistema, d’un sistema econòmic, social, polític…, que basa el seu funcionament en aquestes violències.

Amb covid-19, la feina

La violència cap a les dones també augmenta a conseqüència dels efectes econòmics de la pandèmia: el tancament de les empreses, la reducció de llocs de treball. Les dones som les més vulnerables perquè som les que solen tenir situacions econòmiques més precàries.

Segons un estudi de la UGT, els sectors més perjudicats per la covid-19 són el comerç i l’hostaleria, en els quals les dones representem més del 50%, o les activitat immobiliàries, on som al voltant del 56%. Així mateix, el servei domèstic, amb el 87% de dones, ha sofert un impacte directe.

En el cas de Santa Coloma, segons l’Informe DadesxDonesxCovid, presentat per l’Ajuntament, com que l’economia del municipi se centra en el sector de serveis, l’atur ha augmentat com a conseqüència de la pandèmia. A més, aquest augment en les xifres d’atur ha afectar de manera més important les dones del municipi. L’atur femení té una clara tendència a l’alça, mentre que el dels homes sembla que s’estabilitza cap al mes de juny.

Amb covid-19, la violència

L’actual crisi sanitària provocada per la covid-19 ha intensificat una situació crítica i estructural de la desigualtat i ha posat en evidència que els mecanismes de protecció social són escassos i febles.

Segons aquest mateix informe municipal, la pandèmia està colpejant amb molta més virulència les dones, en tots els àmbits de la vida. Aquest document recull que les dones pateixen més incidència de la covid-19 (59% a Santa Coloma), que s’explica perquè som la majoria de treballadores del sistema sanitari i social, a part de formar part d’un mercat laboral més precari. Aquí s’afegeix que les taxes de covid-19 de la ciutat són les més elevades de la comarca i estan molt per sobre de la mitjana del país. L’afectació més gran a les dones es troba al Districte 3 (Singuerlín, Les Oliveres, Can Franquesa i Guinardera, Can Calvet i Serra de Marina), segurament per l’elevat índex d’envelliment d’aquesta zona.

Pel que fa a les situacions de violència, el confinament hi ha tingut, i hi està tenint, un impacte directe. La llar ha significat per a moltes dones, nenes i nens conviure en un espai no segur, amb situacions de violència de parella i familiar. En aquest mateix document, s’informa de la disminució de denúncies alhora que s’ha produït un increment significatiu de les trucades als telèfons d’atenció, tant a la línia de la Generalitat com a la municipal. Aquestes dades són indicatiu de l’augment de control que patim alhora que mostren la limitació de l’accés als recursos.

El 25 de novembre

El Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones (o DIEVCM), aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 1999, se celebra anualment el 25 de novembre, en memòria de les germanes Mirabal.

Germanes Mirabal
El 25 de novembre de 1960, Patria, Minerva i María Teresa Mirabal foren torturades, violades i assassinades pel règim de Trujillo, a la República Dominicana. Formaven part del Moviment Revolucionari 14 de Junio, una organització clandestina que lluitava contra la dictadura. El cas de les germanes Mirabal és un exemple de terrorisme d’estat i de violència contra les dones. (Foto: Viquipèdia)

A la nostra ciutat va tenir lloc el 21 de novembre una concentració a la plaça de la Vila, convocada per l’associació de dones Àrtemis, per tal de commemorar aquest dia i continuar recordant totes les dones i criatures mortes a mans del patriarcat. Podeu llegir aquí el manifest.

Lectura del manifest a la plaça de la Vila el 21 de novembre

Tal com dèiem al començament, des d’Infograma, tot i saber que dona per molt més, ens tenyim de lila durant aquesta setmana i esperem aportar una mica de llum a les diferents violències que patim les dones. Hi ha molta feina a fer!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.