Club lectura Arcadi Oliveres

Al voltant dels drets humans: lectures i debats des del local

Cultura Drets

A finals del 2020, l’Associació Grup Eirene posava en marxa el del club de lectura i debat “Al voltant dels drets humans: lectures i debats des del local”. Es convidava a veïnes i veïns colomencs a comentar i reflexionar entorn algun llibre. Primer en línia, actualment de forma presencial el projecte s’ha anat consolidat. Ens ho explica Mariona Grau, la seva dinamitzadora. Foto: Grup Eirene

El 10 de desembre del 2020, el Dia Internacional dels Drets Humans, en mig de confinaments i restriccions de mobilitat, l’Associació Grup Eirene amb el suport del Departament de Cooperació donava inici a la primera sessió del grup de lectura i debat “Al voltant dels drets humans: lectures i debats des del local”. A la pantalla, vuit persones obrien una petita finestra de la seva intimitat per comentar i reflexionar conjuntament sobre el llibre de Dones Valentes de Txell Feixas, un recull d’històries reals que mostren i reivindiquen les lluites vitals de dones a l’Orient Mitjà. Cada una de les participants, des de casa seva, compartia les seves idees i impressions envers el llibre: des de Beirut, l’autora, ens va enviar una sèrie de vídeos analitzant les seves experiències durant el procés creatiu; des de Barcelona, Maria del Rosario Vasquez, coneixedora de primera mà de les violències contra les dones en contextos de conflicte armat, ens va ajudar a situar-nos.

Un recorregut intens a través de la lectura

De Beirut vam viatjar al petit poble Fiaso, a Ghana, on vam acompanyar al jove Ousman Umar en el seu Viatge al país dels blancs. D’allà ens vam desplaçar fins a la Sarajevo assetjada dels anys 90, de la mà del llibre Sara y Serafina de Dzvad Karahasan. Gràcies a les diverses autores de Por qué las mujeres salvarán el planeta profunditzàvem en l’ecofeminisme i donàvem entrada a l’estiu. D’aquesta manera, submergides en diferents històries i problemàtiques i sempre procurant estar acompanyades d’autors, testimonis i activistes locals dels temes que tractàvem, el grup de lectura i debat va anar creixent. Gràcies a això, el mes d’octubre del 2021, ens trobàvem per primera vegada presencialment. Dins del marc de les Jornades per la Pau i la Cooperació “Obrint Fronteres”, vam fer un petit acte d’homenatge a la figura de l’activista Arcadi Oliveres. En aquesta ocasió, a través del debat sobre el seu darrer llibre Paraules d’Arcadi, vam donar a conèixer el projecte a moltes més persones i, fins i tot, vam comptar amb la col·laboració d’una professional de les audiovisuals que ens va elaborar un petit vídeo. Així, amb un grup més cohesionat i divers vam arribar al desembre, tancant l’any coneixent al gran novel·lista palestí Ghassan Kanafani i compartint les nostres impressions i reflexions sobre Una trilogia palestina.

Reprenem en el 2022

Actualment, començant l’any 2022, el projecte es reprèn amb força en format presencial. El dimarts 8 de febrer es realitza la primera sessió de l’any a la Sala d’actes del Centre Cívic Riu, on comentarem el llibre Cuadernos de Kabul del periodista Ramón Lobo. L’objectiu segueix sent promoure tant l’anàlisi i reflexió crítica, com el debat i la discussió constructiva. Esperant que aquest procés ofereixi a la ciutadania colomenca un ventall d’idees i coneixements, així com recursos i eines, per ampliar l’horitzó de perspectives i accions que contribueixin positivament a la cultura de pau en el món.

Com funciona el projecte “Al voltant dels drets humans: lectures i debats des del local”?

El projecte consta de cinc cicles bimensuals al llarg d’un any. Cada cicle està constituït per un període d’inscripció de quinze dies a través del blog (clublecturaddhh.wordpress.com/blog) o mitjançant una sol·licitud via el correu electrònic mariona.grupeirene@gmail.com . Les persones interessades, en inscriure’s, es comprometen a llegir l’obra i assistir a la sessió de debat i, a canvi, poden adquirir gratuïtament l’obra seleccionada a la Llibreria del Carrer Major. Després de la inscripció disposen d’un mes aproximadament per llegir-lo. El cicle conclou amb la realització del debat, el qual es porta a terme cada segon dimarts de mes (cada dos mesos) de 18 a 20 hores. De totes maneres, per tal d’esfondrar la limitació temporal i mantenir actiu el debat, totes les sessions són gravades i penjades al blog del grup de lectura. També part dels participants ens retornen els llibres perquè altres persones puguin llegir-los posteriorment.

Al Grup Eirene estem contentes de l’acollida del projecte a la ciutat. Si voleu llegir algun dels llibres que ja hem treballat podeu demanar-los en préstec a qualsevol de les biblioteques de la ciutat. També, al llarg del 2022 i amb la reobertura de la Biblioteca Central, seu del Fons Documental de Solidaritat i Cooperació Joan Gomis, hem previst canvis que de ben segur milloraran el seu impacte.


Sessions del club de lectura de 2021:

“Dones Valentes” de Txell Feixes – https://youtu.be/Fu7UkATJ2w4

“Viatge al País dels Blancs” de l’Ousman Umar – https://youtu.be/HQMH1IOFyfE

“Sara i Serafina” de Dzevad Karahasan – https://youtu.be/X4fHfPiV6ew

“Por qué las mujeres salvarán el planeta” de diverses autores – https://youtu.be/CD_WGK3re2k

“Una trilogía palestina” de Ghassan Kanafani – https://youtu.be/zMAf2zoda7A

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.