Arxivada la causa judicial contra cinc activistes pel dret a l’habitatge a Santa Coloma de Gramenet

Drets Habitatge

L’organització antirepressiva Alerta Solidària ha anunciat l’arxivament de la causa que havia de portar a judici a cinc activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAHV) de Gramenet per aturar un desnonament, i anuncien estudiar accions legals contra els cossos policials. Foto: Sergi Bernal

Causa arxivada i s’estudien accions legals

Després de més de dos anys d’ençà que el 28 d’octubre de 2019 els Mossos d’esquadra detinguessin a Juan Pastor (veure a La Directa), activista de la PAHV Gramenet, hem sigut coneixedors de l’arxivament de la causa que l’havia de portar a judici junt amb altres quatre persones que van ser identificades.

Una vegada els equips jurídics dels activistes han pogut contrastar la fermesa de l’arxivament de la causa que restava oberta sobre els cinc activistes, en un comunicat emès per Alerta Solidària, indiquen tenir “com a objectiu frenar l’abús dels Mossos d’Esquadra en la persecució del moviment pel dret a l’habitatge”.

A petició de l’advocat d’Alerta Solidària, Carlos Hurtado, i després de les citacions a jutjats a les persones encausades –recordem van estar citats el novembre de 2020-, a la qual finalment s’afegeix la fiscalia, la causa queda tancada. Una fiscalia que, prèviament, però, havia demanat s’apliqués una multa sobre la base de l’aplicació de la Llei Mordassa, un fet que finalment va ser desestimat en fer un recurs la defensa.

Amb aquesta resolució judicial ja ferma, entenen que la detenció que va desencadenar la referida causa va ser arbitrària i abusiva. En aquest sentit, segons esmenta el comunicat, els col·lectius afectats estudien passar a l’acció i analitzen la viabilitat d’interposar una querella per detenció il·legal.

La PAHV Gramenet atura un desnonament al Passatge Irlanda. Foto: Arxiu PAHV Gramenet
Moment en què la PAHV Gramenet atura el desnonament al Passatge Irlanda. Imatge: Arxiu PAHV Gramenet

Els fets: la detenció per a «meter la chufla»

L’intent d’execució d’un desnonament, el 16 d’octubre de 2019, d’una dona amb dos fills menors al Passatge Irlanda de Santa Coloma de Gramenet, va desencadenar tot el procés repressiu. La mobilització d’activistes de la PAHV va propiciar que no s’executés el desnonament, juntament amb una ordre judicial que el va aturar per manca d’alternativa d’habitatge per a la família afectada.

És, però, en el moment de la mobilització on s’inicia tot el procés de persecució contra els activistes, en especial de Juan Pastor. Segons detallen les organitzacions, “el subinspector dels Mossos d’Esquadra amenaça a l’activista: «el que va a pillar vas a ser tu, lo sabes, no? Porque te queremos a ti. Ya lo sabes.».” Unes paraules que van quedar enregistrades en un vídeo de la càmera del mateix agent i que posteriorment va ser incorporat a la instrucció judicial.

Tot seguit, un cop constatada l’ordre judicial que aturava el desnonament, es veu en el vídeo com entre els agents policials es diu literalment: «le metemos la chufla a aquest, al Pastor» i, abans d’abandonar el lloc de la conversa i els fets, afegeixen més objectius: «(le metemos) al Pastor y al coletas, que habrá que identificarlo por ahí».

Aquell mateix 16 d’octubre, posteriorment, la PAHV Gramenet es va adreçar a Serveis Socials -en concret a l’edifici de l’Ajuntament a plaça de la Vila- per aconseguir ajuda per una altra família que si havia estat desnonada el mateix dia. En aquest moment va ser quan “els Mossos d’Esquadra identifiquen no a 1 o 2 persones sinó a 5, entre elles en Juan Pastor”. En l’atestat descriuen els delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat.

És dotze dies després, el 28 d’octubre, que executen l’amenaça contra Pastor i el detenen quan anava a recollir la seva néta a l’escola bressol, passant a disposició judicial l’endemà i quedant en llibertat.

Persecució generalitzada i abús policial contra el moviment pel dret a l’habitatge

Els darrers mesos el cos dels Mossos d’Esquadra està duent a terme accions de “qüestionable legalitat i mereixedores de reprovació política”, segons esmenta Alerta Solidària. Es concreta “amb la imposició de centenars de multes, així com detencions sense acord del jutge, en casos sota instrucció judicial, i la intromissió de la Unitat d’Extremismes Violents que ha assenyalat activistes a ser arrestats sota criteris polítics.”

Malgrat no haver-se derivat conseqüències penals ni administratives, en el cas de Santa Coloma de Gramenet, les organitzacions signants denuncien el càstig patit per saber-se sota investigació judicial durant dos anys, així com la gratuïtat de la detenció arbitrària que va patir en Juan i de les identificacions de la resta d’activistes encausades. Per Alerta Solidària el subinspector no va calcular bé que els 5 activistes encausats “treuen la força de la injustícia que genera” la mercantilització del dret a l’habitatge i, ara també, dels abusos comesos pels Mossos d’Esquadra.”

2 thoughts on “Arxivada la causa judicial contra cinc activistes pel dret a l’habitatge a Santa Coloma de Gramenet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *