Resum de la primera Taula territorial de l'ESS. Imatge: Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord

L’economia social del Barcelonès Nord mostra els seus recursos

Economia

Diverses cooperatives, fundacions i associacions de l’economia social i solidària (ESS) del Barcelonès Nord es van trobar el passat 26 de gener en la primera Taula Territorial de 2021 organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord. Imatge: Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord

Un total de 34 persones representants de fins a 22 projectes de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Adrià de Besòs van participar en la primera convocatòria de la taula territorial que organitza periòdicament l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord. L’objectiu d’aquestes jornades és posar en comú els diferents projectes socials que generen activitat econòmica i que es volen impulsar a la comarca amb la intenció de generar sinergies entre les cooperatives i entitats de l’ESS.

L’Associació ISIL, Ca La Sisqueta, la Fundació Tallers, el Centre Obert Rialles, Grameimpuls i Capfoguer són entitats colomenques que van participar en aquesta edició. L’objectiu principal de la taula territorial va ser mostrar els diferents recursos que poden oferir entitats referents per ajudar a fer front a les dificultats derivades de la crisi de la covid-19.

Dades d’imapcte de l’Ateneu Cooperatiu a juliol de 2020.

Serveis de l’Ateneu Cooperatiu

En la jornada es van exposar els serveis de sensibilització, divulgació, d’assessorament i acompanyament col·lectiu i personalitzat que ofereix l’Ateneu Cooperatiu. Per Jordi Pastor, tècnic de l’Ateneu Cooperatiu, una de les fites que es marquen és “aconseguir generar un catàleg de productes i serveis de les entitats que es recullen en el mapa de l’ESS del Barcelonès Nord”. D’altra banda, aposten per, durant aquest any 2021, “generar jornades sectorials per articular accions en diferents sectors, com són el sector cultural i en la inserció sociolaboral.”

Una de les finalitats primordials de l’Ateneu Cooperatiu és generar llocs de treball en el marc del cooperativisme i enfortir el mateix teixit cooperatiu i de l’economia social i solidària. Per això, un cop feta una diagnosi de la situació econòmica del Barcelonès Nord i havent recollit les necessitats dels projectes que van participar en la Taula Territorial, “hem decidit fer una aposta per generar sinergies entre diferents projectes del sector cultural que ha estat molt tocat per les restriccions adoptades durant la crisi de la covid-19 i, d’altra banda, impulsar trobades entre cooperatives, associacions i entitats del tercer sector que treballen amb persones en situacions de risc d’exclusió social, per tal de generar oportunitats laborals des de l’àmbit cooperatiu”, exposa Pastor.

Captura del mapa que es pot trobar a www.ateneubnord.cat.

El mapa de l’economia social i solidària al Barcelonès Nord

El passat mes d’octubre de 2020 es va publicar el mapa de l’ESS del Barcelonès Nord en el qual podem visualitzar fins a 29 projectes de Santa Coloma de Gramenet. Fent una passa més, l’Ateneu Cooperatiu treballa per ampliar aquest mapa elaborant un catàleg de productes i serveis, així com generant una eina que aprofundeixi en crear un fons comú de recursos.

Imatge de la 1a Fira d’economia social i solidària del Barcelonès Nord l’any 2017. Foto: Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord.

Els recursos referents

En la jornada van participar tres projectes referencials per l’ESS: Facto Assessors —cooperativa especialitzada en assessorament—, Coop57 —cooperativa de serveis financers ètics i solidaris— i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya —organització representativa de les cooperatives de treball.

Composició de l’equip tècnic de l’Ateneu

Els Ateneus Cooperatius són una iniciativa promoguda pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb el programa Aracoop, i es troben arreu del territori català amb una xarxa de fins a 14 ateneus. Sorgeixen de l’aliança entre l’administració pública i entitats de l’economia social de la comarca per fomentar, enfortir i promoure l’economia social i cooperativa.

Al Barcelonès Nord, aquest curs 2020-2021 està promogut per les cooperatives Cervesa Capfoguer i Aberdeen Acadèmia, així com Grameimpuls de Santa Coloma de Gramenet. Completen l’equip les cooperatives La Sargantana i DIP, a més de l’IMPO de Badalona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *