Nova llei de lloguers

Habitatge

El Parlament de Catalunya va aprovar, el dia 9 de setembre, amb 71 vots a favor i 63 en contra, la Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge, una demanda històrica del moviment per l’habitatge: limitar i abaixar els preus dels lloguers a Catalunya, a partir del Codi civil. Foto: redacció

La llei per regular els lloguers ja és ja una realitat després que el passat dia 9 el Parlament l’aprovés amb els vots de JxCat (no els del PDeCAT), ERC (no els de Demòcrates), Catalunya En Comú Podem i la CUP. Els grups parlamentari del PP, Ciutadans i el PSC, del qual és membre destacada l’alcaldessa colomenca Núria Parlon, va votar en contra.

Per arribar aquí ha calgut més d’un any de negociacions, incloent-hi el període d’alarma per la pandèmia, i l’ampli suport de milers de persones i unes 4.000 entitats on destaca el Sindicat de Llogateres, però també la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, el Col·legi Oficial de Treball Social, la Xarxa d’Economia Solidària, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, l’Observatori DESC, Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana i Amnistia Catalunya.

Cal reconèixer especialment les més de 2.000 famílies que durant aquest temps s’han plantat als lloguers abusius, desobeint una llei d’arrendaments injusta, i de tots els blocs que s’han organitzat i han aconseguit negociar de tu a tu amb grans fons voltors com Azora, Cerberus o Blackstone.

Foto: redacció

Lloguers més justos: Sí que es pot!

Pel Sindicat de Llogateres és un avenç que respon al primer punt del seu decàleg de propostes: l’exigència d’una regulació dels lloguers que es basi en l’ingrés de les llars i que tingui com a objectiu abaixar el preu dels lloguers. Per fer-ho plantejaven la necessitat d’un índex de preus del lloguer construït i definit de manera participativa entre tots els agents socials implicats, i que faci referència a variables socioeconòmiques com la renda familiar disponible. A més, ha de ser vinculant i incloure-hi penalitzacions per aquells propietaris i propietàries que l’excedeixin, com finalment és el cas d’aquesta llei.

Com ens afectarà la llei?

El resultat més immediat que provocarà la nova llei és la congelació (i en alguns casos baixada) dels preus dels lloguers. Aquest era el principal objectiu que perseguia el Sindicat de Llogaters i que s’aplicarà a tots aquells propietaris amb ingressos superiors a 2,5 vegades l’IRSC al mes, és a dir, entre 2.000 i 2.500 euros.

Aquesta llei afecta a 60 municipis catalans, entre els quals es troba Santa Coloma de Gramenet, com la majoria de poblacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Cal destacar que malgrat això, el seu abast territorial és molt important perquè arriba al 70 % dels llogaters i llogateres de Catalunya.

Els punts més destacats són:

  • En general els nous contractes per habitatges que ja estaven llogats no podran superar el preu acordat en el contracte anterior.
  • El nou contracte ha de tenir el valor màxim que estableix l’Índex de preus de la Generalitat.
  • En cas d’habitatges que es posen a lloguer per primera vegada, s’han d’ajustar al preu mitjà que marqui l’índex.

Aquesta regulació preveu algunes excepcions, un règim sancionador i reconeix a les organitzacions de llogateres com a part en la mediació de conflictes amb els arrendataris.

S’espera una tardor difícil

A conseqüència de la pandèmia, l’emergència per l’habitatge s’ha agreujat i han estat moltes les famílies, majoritàriament mares de família amb infants petits, que han demanat suport a sindicats i xarxes veïnals. Per això s’espera una onada de desnonaments i denúncies per impagaments en els pròxims mesos. Després d’un temps invisible ara està per aflorar la greu situació pels estralls de l’atur, l’esgotament dels ERTOS i l’enfonsament de l’economia submergida.

Per a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la moratòria per l’estat d’alarma ha estat un fre però no un aturador, perquè els desnonaments que havien quedat arxivats d’abans o durant el confinament s’han tornat a programar i han portat unes xifres esgarrifoses: més d’un centenar s’han intentat executar en 4 dies només a Barcelona. Aquesta problemàtica, encara que sense gaire dades oficials, també afecta Santa Coloma on a partir de la primera setmana de setembre han tornat els desnonaments a l’agenda local.

A més, la nostra realitat metropolitana sovint s’ignora, però la nostra ciutat, segons fonts municipals de Barcelona, és la quarta població que rep ciutadans de Barcelona que s’hi traslladen a viure, en recerca de preus més assequibles, després de l’Hospitalet, Badalona i Sant Cugat. Aquestes dinàmiques també afecten a l’alça del preu mitjà del lloguer.

En aquest sentit, l’Observatori DESC denuncia que els darrers 4 anys l’increment de preus de lloguer ha estat del 29% a Catalunya (35% a Barcelona) i que aquesta nova llei és insuficient i amb moltes mancances: Supòsits d’aplicació molt restrictius, preus màxims massa elevats i difícil denuncia dels incompliments. Per això proposa treballar conjuntament amb els moviments socials i organitzacions de defensa dels dret a l’habitatge per aprovar un marc més ampli que garanteixi drets i protegeixi la ciutadania.

Per saber-ne més i respondre a les crítiques

Són moltes les crítiques impulsades per alguns dels grans mitjans de comunicació, per la patronal empresarial Foment del Treball i altres que auguren l’enfonsament del mercat i volen declarar inconstitucional aquesta llei.

Per desmuntar els mites sobre la regulació dels preus del lloguer us recomanem aquest escrit dels doctors i professors de la Universitat d’Edimburg Hamish Kallin i Tom Slater que vol demostrar que els controls de lloguer no amenacen la qualitat, l’oferta o l’eficiència del sector de l’habitatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *