Pel Primer de Maig manifestació el 30 d’abril a Santa Coloma de Gramenet

Drets

Convocada una manifestació el divendres 30 d’abril sota el lema “Pa, sostre, treball. Defensem els drets socials i laborals” a Santa Coloma de Gramenet, que sortirà a les 19 h de la plaça del Rellotge. La mobilització es dóna en el marc de la jornada de commemoració i lluita del Primer de Maig, el Dia Internacional dels Treballadors i les Treballadores. Imatge: Cartell convocatòria 2021 (piliparra)

Mobilització divendres 30 d’abril a Gramenet

Arran d’una assemblea impulsada per la PAHV Gramenet -Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Vivenda- de la que van participar diverses entitats i organitzacions de la ciutat, han convocat una manifestació divendres 30 d’abril, el dia abans del Primer de Maig. La mobilització recorrerà diversos carrers de la ciutat sortint, a les 19 h, de la plaça del Rellotge -la que va ser coneguda com a Plaça Roja-.

Una data, el 30 d’abril, que anys enrere també havia servit per convocar mobilitzacions a la ciutat per poder-se sumar, l’endemà, a les diferents mobilitzacions el Primer de Maig a Barcelona. Sense anar més lluny, en la revifada per la recuperació d’aquesta Diada a principis dels anys 2000, amb la convocatòria de l’anomenat May Day a Barcelona, l’any 2005 a Santa Coloma de Gramenet, convocades pel col·lectiu unitari anticapitalista de la ciutat, ARA! -Actuar, Reflexionar i Aprendre-, es van convocar diferents accions i mobilitzacions a la ciutat.

Anys després, aprofitant mobilitzacions com les dels treballadors i les treballadores d’autobusos de TMB pels dos dies de descans setmanal també es van recuperar les convocatòries. Mobilitzacions realitzades sobretot per l’impuls de l’Assemblea de Joves de Gramenet de Besòs (AJGB) i, també amb l’aparició de la PAHV, l’any 2013 es va continuar ampliant les mobilitzacions unitàries.

Video de la mobilització del Primer de Maig a Gramenet l’any 2013. Video: GramenetTV

Després de diversos anys sense convocatòries, ha sigut aquests darrers quatre anys que diferents col·lectius i organitzacions, destacant la implicació del sindicat Solidaritat Obrera, van recuperar les mobilitzacions a la ciutat en aquestes dates, però fent-les el mateix dia 1 de maig al matí. Possibilitaven així participar de les convocatòries de sindicats i moviments socials anticapitalistes a Barcelona, a la tarda. En plena pandèmia, uns pocs col·lectius van mantenir la reivindicació amb una breu campanya per les xarxes socials.

Manifestació l’1 de maig de 2019 a Gramenet. Imatge: Secció sindical de Solidaritat Obrera a Metro de Barcelona

Reivindicacions

El Primer de Maig és una data per reivindicar els drets socials i laborals en un marc de lluita contra el sistema capitalista. És en aquest sentit que enguany, a Santa Coloma de Gramenet, s’ha adoptat el lema tradicional de Pa, Sostre, Treball. Segons rebla el manifest, “sortim als carrers per continuar amb una lluita pels nostres drets davant la insaciable voracitat d’un sistema capitalista que ens vol atemorits i a casa i ens està matant”.

Tanmateix han volgut posar sobre la taula reivindicacions pròpies de la ciutat per les quals, diuen, cal la implicació de la gent, els treballadors i les treballadores. Amb unes dades d’atur alarmants de 500.000 treballadors i treballadores en situació d’atur a Catalunya, de les quals 10.000 són veïns i veïnes de la ciutat, sumats als 200 mil amb ERTO, “deixant un rastre d’atur, precarietat i pobresa, patint les conseqüències de les reformes laborals, que no es reverteixen, de la precarització, de la frustració de la nostra joventut”.

En aquest sentit amb la convocatòria es posa de manifest la necessitat d'”un canvi de model econòmic, un canvi radical en les relacions laborals”. La joventut, la població migrant i les dones treballadores són tres dels col·lectius que destaquen com a més damnificats per les diferents crisis per l’atur, la precarietat, l’estigmatització i les dificultats per trobar una feina digna.

El manifest destaca, a més, problemàtiques específiques de la ciutat com ara l’habitatge, les hipoteques, els preus dels lloguers, el degoteig constant de desnonaments i demanen aplicar, i anar més enllà, de la limitació de lloguers aprovada pel Parlament de Catalunya, així com redefinir els plans d’habitatge locals d’acord amb les necessitats reals. Altres qüestions fonamentals que s’indica cal abordar a la ciutat és guanyar, també, espais verds acabant el parc de Can Zam com a parc verd i frondós, així com apropar la cultura a la gent, valorant i reconeixent la cultura popular. Altrament, uneixen a les reivindicacions laborals la lluita per uns serveis públics de qualitat com la sanitat, l’educació i la resta de serveis socials, així com les pensions.

Crítica a la resposta institucional a la crisi sistèmica

La convocatòria d’aquest divendres 30 d’abril denuncia que “la resposta institucional està sent totalment oposada als interessos dels treballadors i les treballadores: perpetuació de l’atur, augment de la precarietat, famílies i joves desnonades dels seus habitatges i centres socials, repressió a la solidaritat, criminalització del jovent, i empresonament d’activistes socials, sindicals, polítics i culturals.”

Mobilització a Barcelona el passat 20 de febrer contra la criminalització del jovent i per la llibertat de Pablo Hasel. Imatge: Aitor Blanc

Casos com els esmentats en les línies anteriors d’atur, crisi i precarietat en els diferents aspectes de la vida se sumen a les polítiques criminalitzadores i repressives: cap al jovent, activistes socials, sindicalistes i centres socials okupats, sumant-se a l’existència de presos polítics i músics.

Controvèrsia per la participació de partits polítics governamentals

Malgrat el pes de la convocatòria d’enguany a Santa Coloma de Gramenet recau majoritàriament sobre entitats socials, la participació en l’assemblea preparatòria de partits governamentals a l’Estat espanyol i a la Generalitat de Catalunya ha fet que alguns actors socials se’n desmarquin. És el cas del sindicat Solidaritat Obrera, que no veu coherent la participació conjunta amb partits polítics com En Comú Podem i ERC que estan aplicant mesures regressives pels treballadors i treballadores, així com repressió cap al moviment sindical i diferents actors socials. També el CSO La Kasa Estudi9 ho ha denunciat en un comunicat.

Malgrat aquest fet, obren la porta a la participació de les seves bases. Segons fonts d’entitats socials de la ciutat, es sumen a fer una crida a donar protagonisme a les entitats socials i intentar deixar les sigles de partits, amb l’objectiu d’aconseguir una gran mobilització amb reivindicacions clares.

El Primer de Maig a Barcelona

D’entre les moltes mobilitzacions i reivindicacions dels sindicats, cal destacar aquest any la crida unitària que ha realitzat la Taula Sindical de Catalunya – formada per CGT, Solidaritat Obrera, IAC, CNT, Co.Bas i COS-. Llegir aquí el manifest.

A més d’aquesta crida, amb altres moviments socials han generat una convocatòria central dissabte 1 de maig, a les 17 h a Passeig de Gràcia amb carrer Provença (Barcelona), amb el lema “Unim-nos i responguem als atacs del capital”.

Els orígens del Primer de Maig

El Primer de Maig és una jornada de lluita i reivindicativa del moviment obrer a escala mundial. Va ser establert com a Dia Internacional dels Treballadors i les Treballadores pel congrés obrer socialista, la Segona Internacional, celebrat a París l’any 1889.

El 4 de maig de 1886 es va donar la coneguda la Revolta de Haymarket, a Chicago (Estats Units d’Amèrica). Va ser la culminació de les protestes obreres que van començar amb la convocatòria d’una vaga el 1r de Maig reivindicant la jornada laboral de vuit hores. Les mobilitzacions d’aquells dies van derivar en un judici que va acabar condemnant a mort a cinc treballadors anarquistes, els quals serien anomenats els Màrtirs de Chicago.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.