Els drets socials a debat

Destaquem Drets

Com ja vam informar a Infograma, el passat 21 d’abril va tenir lloc la jornada “Drets socials en pandèmia”, organitzada conjuntament per la Taula de Drets i la Defensora de la Ciutadania de la ciutat. L’esdeveniment tenia un doble objectiu: d’una banda, analitzar quina és la situació dels drets socials en aquest estat d’alarma i, de l’altra, presentar la diagnosi elaborada per la Taula de Drets durant el confinament inicial. (Foto: Albert Azurmendi)

La Jornada “Drets socials en pandèmia”, virtual per les circumstàncies sanitàries actuals, va tenir una bona d’assistència -amb gairebé mig centenar de participants- i una perfecta organització per part de l’Oficina de la Defensora de la ciutadania i la Taula de Drets. Ara bé, si algú esperava obtenir dades de la situació actual de Serveis Socials, no va poder assolir el seu objectiu.

L’exposició va comptar amb la presència de Teresa Crespo, exdirectora de les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS); Eva Abellan, presidenta del FSCatalunya i síndica de Sabadell; Carme Giménez, representant de la Taula de Drets, i Bàrbara Ferrer, tinenta d’alcaldessa de Drets Socials i Ciutat Educadora; moderada per Pepa Gonzàlez, defensora de la Ciutadania de Santa Coloma. 

Retrat ampli sobre els drets

Es va fer un retrat cru de la situació social, des de perspectives més genèriques, com van fer la Teresa Crespo i l’Eva Abellan, que va presentar l’estudi que han fet Fòrum de Síndics i Síndiques Defensors i Defensores Locals de Catalunya; com també aterrant la problemàtica a Santa Coloma, amb la presentació de la diagnosi elaborada el passat estiu per la Taula de Drets de la Ciutadania, amb l’aportació de les diferents entitats que la componen i d’altres que també hi van participar. 

Decàleg de recomanacions del Fòrum de Síndicatures a les administracions locals.

Pel que fa a la part relativa a l’administració local, la tinenta d’Alcaldessa es va limitar a repetir les dades que ja havia donat mesos enrere i no va aportar informació actualitzada a dia d’avui, com per exemple quines mesures sobre atenció a les persones del Pacte per la reconstrucció social, econòmica i cultural estan executades i quines ja s’han posat en marxa o les que encara resten pendents. El passat 24 de març, l’Ajuntament va anunciar que el 45% de les mesures del Pacte ja estaven executades, però el dia en què s’escriu aquest article, encara no hi ha cap informe publicat que ho detalli.

La situació a Gramenet

De la presentació que va fer la Taula de la seva diagnosi, s’extreu que, com dèiem més amunt,  hi ha problemes greus dels quals no se sap la situació a hores d’ara. En podem destacar l’empadronament per a tothom, del qual se’n parla ja fa anys i que ha trobat una administració poc àgil i ineficaç a l’hora d’aplicar els protocols necessaris. 

D’altra banda, la diagnosi és demolidora: recull problemes greus en l’atenció a les persones, remarcats per les intervencions del públic, en l’àmbit de l’atenció als problemes de salut mental, drogodependències, alimentació o violència. També es va destacar la manca de professionals de treball social a la Santa Coloma, a més de la poquíssima informació a què tenen accés tant les entitats com la ciutadania.

Finalment, com a idea transversal de la jornada, es va fer evident l’opacitat en moltes de les accions dutes a terme per l’Administració local i l’escàs treball conjunt que es duu a terme amb l’espai associatiu de la ciutat. 


Podeu trobar més informació al tuiter de la @TaulaDrets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *