Full informatiu

El butlletí informatiu o la vida és bella

Ciutat

Les vacances de Nadal ens han deixat temporalment sense el butlletí informatiu municipal. Probablement la majoria de nosaltres ni se n’adona. La publicació és al servei del govern municipal i cada vegada hi ha menys gent que la llegeixi. A més, en els darrers mesos, contingut i redactat semblen haver empitjorat. Text i fotos: Redacció.

Cada divendres –a excepció de períodes vacacionals – l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet edita el butlletí informatiu. Una publicació de quatre pàgines, que va passar del blanc i negre al color i que fa no gaire ha augmentat de mida. Es distribueix de manera gratuïta, per establiments i equipaments municipals, però sobretot es pot trobar una bona pila a l’edifici gran de la plaça de la Vila. La impressió sobrepassa en molt a la seva distribució i no és estrany veure muntanyes de fulls en paper sense repartir a l’entrada de l’ajuntament durant tota la setmana.

Que el butlletí, malgrat el seu nom, no té una finalitat informativa sinó propagandística no és cap primícia. Des de la seva creació sent alcalde Lluís Hernández, s’ha donat ressò positiu a l’acció del govern municipal, s’han anunciat activitats que compten amb el vistiplau oficial i mai s’ha fet esment a cap equivocació o s’ha criticat cap mala praxi de la institució. Fa temps que se sap per part de tothom i abans d’enviar una publicació per al full, la ciutadania i les entitats ja autocensuren el que saben de cert que no apareixerà.

Des del seu origen ha mantingut el bilingüisme entre el castellà i el català on no és difícil detectar el biaix ideològic dels quin manen, més propensos actualment a utilitzar la llengua castellana. Si la informació és d’interès per a la majoria s’usa aquesta i es reserva l’altra per actes de cultura o d’interès més minoritari. En els períodes electorals l’ús lingüístic es trastoca amb la intenció de satisfer a la llengua que parlen bona part de la ciutat.

Santa Coloma de Gramenet té un greu dèficit en la informació

Recurrent ha estat sempre els problemes d’espai en el butlletí. Sovint el pretext per no publicar determinada informació és que no hi cap i és que no sorprèn que no hi hagi lloc. La ciutat és gran, hi ha possiblement molta teca però hi ha en aquelles quatre pàgines aspectes millorables. Entre ells, no caldria repetir noticies o penjar determinades fotografies. Cada vegada més, la informació de la portada està duplicada. D’una banda es desenvolupa un tema i de l’altra, l’alcaldessa signa una editorial (de ben segur que no l’escriu) on torna a dir el mateix que hi ha a l’article. Tampoc cal que ella aparegui fotografiada en la publicació un mínim de dues vegades. N’hi ha qui parla del full com a book fotogràfic de la Parlon. I no és gens estrany.

Santa Coloma de Gramenet té un greu dèficit en la informació. S’hi viu però se sap poc del que passa. Rarament el que es fa a la ciutat apareix en mitjans d’abast nacional o comarcal, tampoc als locals. La proximitat amb Badalona o Barcelona no facilita tampoc que es faci un seguiment rigorós de la política municipal. Fins i tot l’empresonament de l’alcalde Bartomeu Muñoz aquest desembre no va aparèixer fins que van engarjolar al de Sabadell, Manuel Bustos. No hi ha ni emissora de ràdio ni televisió local i la informació circula massa sovint amb canals poc fiables com el boca-orella o algunes xarxes que sovint estenen rumors.

El full informatiu perd persones lectores

La majoria de joves reconeixen que no llegeixen mai el butlletí. Tampoc és probable que ho faci bona part de la població però qui n’és responsable a nivell municipal sembla que ho ignora. En canvi, segueix la inèrcia de voler-hi publicar, com si aquest fet donés valor a un determinat acte o cert estatus a la persona que el du a terme. Preocupa que mai apareguin informacions que sí podrien interessar: com preveu afrontar el govern municipal l’increment de la pobresa a la nostra ciutat (desnonaments, persones sense llar, desocupació, etc.), les problemàtiques de salut mental, l’abandonament escolar, la corrupció, etc.

Res que s’ha explicat fins ara sonarà a nou. El que ha empès a fer aquest article és un altre tema que s’ha detectat els darrers mesos: l’empitjorament del full com a mitjà de comunicació. Fa unes setmanes, per exemple, va preocupar a les xarxes que l’augment del percentatge de beques de menjador municipals a infants i joves només tingués un enfoc positiu i autocomplaent per al govern municipal, sense aprofundir en la causa d’aquesta necessitat. Un titular amb un redactat desafortunat que hauria de corregir-se.

Nadal ensucrat

Encara s’espera, per exemple, que el consistori expliqui la suspensió del Ravaleando, una activitat amb força implicació del teixit associatiu local. Aquest mes de desembre, en plena pandèmia i amb greus problemàtiques per a molts veïns i veïnes, la publicació s’ha centrat gairebé exclusivament a donar una visió ensucrada i infantilitzada del Nadal. De ben segur que aquestes festes no han estat tan positives per a la majoria.

Només reflectint la situació real es pot fer-hi front. Però aquesta no sembla l’opció del govern i del equip de comunicació municipals. Potser la intenció és una altra: és fer de les colomenques i colomencs uns mers personatges a qui no s’explica la realitat, a l’estil de l’infant que protagonitza la pel·lícula “La vida és bella”.

Enguany podem trobar informació nadalenca, i de les Festes d’Hivern, en tres fulls informatius setmanals seguits (des del dia 10 de desembre), i alguns hi dediquen més del 50 % del total del seu espai i no hem d’oblidar que es tracta d’una festivitat religiosa que no hauria de ser el centre de la informació oficial municipal d’una institució, presumiblement, laïca. Durant aquest mes, i fins després de Reis, sembla que no n’hi ha altres notícies locals i que no passa res més d’interès informatiu a la ciutat.

El tractament de la saturació informativa nadalenca ratlla l’esperpent quan Núria Parlon presideix el ¨Tret de sortida dels actes del Nadal¨, al costat de la ¨Fada missatgera que ha fet nevar a la Plaça de la Vila¨. Un acte en principi adreçat a les nenes i nens pren un caire de projecció política que no li correspon. La fotografia d’ambdues autoritats (l’alcadessa i la fada) es pot veure en el butlletí número 1679.

No sabem si la llum del Nadal ha tornat a les vostres llars, si ja heu percebut que el Nadal és vida per a la nostra ciutat o si la seva màgia s’ha extés per als vostres carrers com afirma sense cap mania “L’Ajuntament informa”. Caldrà escriure als reis de l’Orient per demanar un autèntic mitjà informatiu?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.