cua col·legi electoral santa coloma

Eleccions 14F a Gramenet

Ciutat Drets

Els resultats de les eleccions al Parlament 2021 ja són àmpliament coneguts. Ens centrem a analitzar com es va desenvolupar la jornada de votació a Gramenet, des de la constitució de les meses, als resultats locals, passant per la participació i el retorn del vot ultradretà a la nostra ciutat. Foto: Cua per votar al Salvat Papasseit, Albert Azurmendi

Constitució de les meses i protocol COVID

La preocupació generalitzada per si algunes meses electorals es podrien constituir o no va quedar esvaïda, no sense una mica de suspens, ja que van trigat 45 minuts a estar constituïdes les 130 meses dels 23 espais electorals, cosa no gaire habitual. Aquest retard s’entèn per l’especial preparació que calia en aquesta ocasió: mascaretes, viseres, gels, comprovació de distàncies, etc.

Tal com s’havia anat informant els dies previs, els membres de les meses anaven protegits, des del primer moment, amb mascareta i visera individual o mampara protectora. En la darrera hora, franja reservada per les persones confinades, se’ls va proveir d’EPIs. 

En principi els protocols han estat adequats. Segons testimoni d’un president de mesa, al seu col·legi electoral, malgrat no haver-hi finestres a l’espai que ocupaven, les distàncies, les proteccions, la neteja periòdica al llarg de tota la jornada, etc. va permetre que se sentissin prou segurs. Com a anècdota, destaca que en la franja de 19 h a 20 h, la reservada per a la votació les persones confinades, es va fer el silenci total quan va entrar l’única persona que va fer ús del seu dret a vot en aquesta hora.

Les cues es van fer fora dels recintes escolars la qual cosa, en els moments de pluja, va causar molèsties als votants, sobretot en les primeres hores, el moment de votació de les persones de risc i on la sensació de fred era més elevada.

Increment important de l’abstenció

Les prevencions per culpa de la pandèmia, el temps i el desencís polític dels últims temps han provocat una important disminució de l’afluència de votants als col·legis electorals a la nostra ciutat, un 44,42 % al tancament. Això representa una davallada de 34,2 punts percentuals (una disminució del 44,72% dels vots) respecte a les eleccions del 2017. És la segona pitjor dada de participació en unes eleccions autonòmiques, només superada per l’abstenció de 1992 (40,9 %), situant-se per davant de la de 2006 (46,1 %) i del 1988 (47,5 %). També cal remarcar que la participació del 2017 va ser excepcionalment alta.

Analitzant qui ha patit més o menys l’abstenció, comparant les darreres eleccions al Parlament i considerant l’eix unionista vs. independentista, tenim que hauria estat l’espai que podríem qualificar d’autodeterminista, dels Comuns, amb una pèrdua de vots del 52,11 %. Els partits eminentment unionistes, en suma, haurien tingut un 46,64 % menys de vots, mentre el bloc independentista hauria sofert una baixada per sota de la mitjana, un 39,11 %.

Foto: Rut Terol

Resultats locals, torna el vot feixista declarat

En l’eix esquerra-dreta, no sempre fàcil de determinar, hi ha hagut un gir molt clar cap el centre-esquerra respecte als resultats del 2017, on recordem que va guanyar C’s amb claredat. L’esquerra (ERC+CUP+Comuns) han perdut un 40,87% dels vots (per sota la mitjana de l’abstenció), el PSOE aguanta amb una baixada només del 4,04%, interpretable com una concentració del vot unionista (sense divisió esquerra/dreta), mentre que la dreta (PP, Cs, JxCat, PdeCat) ha perdut un 79,72% dels vots, amb la dreta espanyolista perdent el 83,16% dels vots respecte a 2017, mentre que la dreta independentista ha perdut el 46,23%, una mica per sobre de la caiguda de la participació.

De nou l’extrema dreta declarada s’obre pas entre els votants colomencs. En aquest cas, per a fer comparació amb eleccions catalanes ens hem de remuntar a 2012 i fer la comparativa amb les dades de PxC, que llavors van obtenir 1.908 vots. Aquest partit, a les municipals del 2011, havia assolit la xifra de 3.516 vots, molt similar als 3.319 vots de VOX actuals. Salvant les distàncies en temps i tipus d’eleccions, el missatge que propaguen i el vot que recullen podria ser assimilable. Serà interessant fer l’anàlisi per barris quan aquestes dades estiguin disponibles (no ho estan en el moment de tancar aquest article).

Anàlisi històrica

Des del punt de vista històric, des del 2006 el PSC està en una franja constant entre 12.000 i 14.000 vots, tot i les pujades i baixades de participació. El bloc unionista representa aproximadament 2/3 parts dels vots de manera constant (entre el 57 i el 66%).

La pujada progressiva al llarg dels darrers anys del vot independentista també s’ha apreciat a la nostra ciutat, en paral·lel amb la resta del país, malgrat que en xifres menors a la mitjana de Catalunya. El bloc autodeterminista/independentista suposa aproximadament 1/3 dels vots (entre el 27 i el 38%). S’aprecia un transvasament de representativitat de l’espai netament autodeterminista cap a l’independentisme (també influït pel pas de l’antiga CiU cap a l’independentisme el 2012, però que ha continuat posteriorment). El vot netament independentista ha passat del 4% el 2006 al 21,29 % d’aquestes eleccions, lluny del 51,2 % assolit al conjunt de Catalunya.

Ara només cal esperar a veure què passarà amb aquests resultats, si els partits arriben a algun acord i quines coalicions de govern s’hi estableixen, perquè la circumstància d’haver de repetir eleccions, escenari no del tot descartable, val més no tenir-la en compte, de moment.

Agraïment especial de la redacció a Òscar Torrente i Sergi Caravaca.


Fonts de les dades:
Eleccions al Parlament de Catalunya. Dades generals https://www.idescat.cat/pub/?id=elepc&n=389&geo=mun:082457
Resultats provisionals eleccions Parlament 2021 https://resultats.parlament2021.cat/resultados/0/catalunya
Resultats provisionals a Santa Coloma a les eleccions al Parlament 2021: https://resultats.parlament2021.cat/resultados/797/catalunya/barcelona/santa-coloma-de-gramenet
Eleccions municipals 2011 a Santa Coloma de Gramenet: https://ja.cat/XYBFV
Resultats a Santa Coloma a les eleccions al Parlament 2012: https://ja.cat/HI29j

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *