Entrevista Salva Jaraba Santa Coloma

L’entrevista amb… Salva Jaraba, AV Raval

Ciutat

Entrevista al Salva Jaraba, president de l’Associació de veïns i veïnes del Raval. Ens explica les dificultats que ha afegit la pandèmia a les ja existents al barri, però també algunes iniciatives molt engrescadores que s’han dut a terme, així com els projectes actuals.

Sóc el Salvador Jaraba i sóc el president de l’Associació de Veïns del Raval

Com ha afectat la pandèmia a la vostra activitat?

Ha influït moltíssim. Moltes activitats que fèiem han quedat en no res, no les podem fer. En canvi, hem pogut fer unes altres, però és veritat que no poder accedir per exemple als comerços…, els diners que ens aporten i també molts socis que estàvem amb nosaltres tampoc hi són ara, també ha estat un desgavell en aquest sentit. Totes les coses que es fan costen diners, i quan una entitat és sense ànim de lucre, és molt difícil aconseguir aquests diners, per a poder fer totes aquestes coses. Ens fan donatius… i també hi ha la subvenció que ens dona l’ajuntament, que en aquest cas està suspesa la de l’any passat i tenim un deute bastant important amb algunes persones que ens ajuden. Estem en aquesta situació.

I per les activitats… la festa del barri l’any passat no es va fer. Aquest any tampoc tenim intenció de fer-la perquè no tenim pressupost i segon, perquè no tenim accés a la majoria de comerços que ens donen uns diners de cara a la festa del barri.

Com us afecta que el centre cívic on teniu la seu segueixi tancat?

Ens afecta moltíssim. Per què ens afecta que el centre cívic estigui tancat? Doncs perquè no tenim accés a les persones. Per les persones, el punt de referència era el centre cívic, on venien a visitar-nos i a explicar-nos els problemes que tenien. Això és un gran problema per l’Associació de veïns, perquè per molt que posem el telèfon a tot arreu, no et truca la gent, és complicat que et truquin per telèfon, però nosaltres continuem intentant-lo i el telèfon està a tot arreu perquè el puguin utilitzar. Estem ara tots els dissabtes recollint signatures a la Pl. De les Cultures i això ha significat un abans i un després, perquè fins que no hem estat allà no sabien que l’associació de veïns existia, sí que existíem i sabien que hi estàvem, però havíem desaparegut. Doncs no hem desaparegut perquè continuem treballant, fent coses i continuem estant, però sí que és veritat que fins que no hem fet una acció presencial, ja donaven quasi per fet que l’associació havia desaparegut. I no hem desaparegut, tot el contrari, estem més actius que mai.

Per què són aquestes signatures que recolliu?

Les signatures…, vam decidir una miqueta abans de Nadal de fer signatures perquè vam tenir la sort d’anar a La Caixa, en aquest cas a l’Av. Santa Coloma, i ens vam trobar que hi havia una cua impressionant, i allà la gent protestava de què era increïble que s’hagués tret l’última caixa, l’últim banc que teníem al barri, i que havien d’anar allà. I allà vam decidir d’agafar signatures. I ens hem posat en marxa i estem contents perquè s’ha fet ressò per part de l’ajuntament, hem demanat la paraula… i, ara per ara, agafant signatures i esperant aconseguir un mínim de 5000 signatures. Quan les tinguem, nosaltres anirem a on faci falta perquè vingui un banc, el que sigui, no ens importa que sigui La Caixa o nosaltres n’acceptarem el que sigui però que vingui, que aquí tenim molta gent.

Heu notat pèrdua de teixit comercial i altre tipus de serveis?

El barri porta anys perdent de tot, aquí n’hi havia de tot i ara no n’hi ha quasi bé de res, queden quatre bars, quatre ʺpanaderiesʺ, que encara gràcies que són comerços que han vingut, que s’hi han posat, quatre fruiteries ens queden, però abans n’hi havia de tot, moltíssim, i ara per ara, ens queda el Lozano i la farmàcia, una sola farmàcia! Estem en aquest sentit de dir, carai, estem a un barri de més de 3000 persones o 4000 persones i només tenim una farmàcia, només tenim una cosa d’algunes coses i dius: com és possible, no? Doncs és el que tenim, és així.

Com està el tema de l’habitatge al barri?

La qüestió de l’habitatge, la veritat és que tenim els problemes de tot arreu. Sí que és veritat que tenim molta gent gran, moltíssima gent gran. Estem en situacions de gent que no vol estar sola i està sola, però la situació que hi ha és que ara, durant tot aquest any, encara estan més soles, perquè no podem ni arribar a elles, ni arriben elles a nosaltres. Nosaltres teníem tres tallers de gent gran i ja no es fan aquests tallers perquè no tenim el centre cívic. Encara que estiguéssim al centre cívic, potser tampoc els faríem segurament però si tindríem possiblement més contacte amb aquestes persones, perquè almenys, passarien a explicar els seus problemes. I la veritat és que tenim por de trobar-nos que, quan s’acabi tot això que esperem que sigui més aviat que tard, esperem que tornin, però també pensem que seran uns casos bastant complicats, perquè amb la solitud… costa molt de tornar una altra vegada afegir-se a qualsevol història. Ho intentarem, eh? Volem que no estigui la gent sola.

Durant el confinament una de les xarxes de solidaritat va sorgir aquí al Raval. Segueix activa?

No de la mateixa manera. Allò va ser un projecte que vam iniciar l’associació de veïns, i ho va agafar l’ICI i vam crear el ʺColze a colzeʺ i vam fer una tasca molt important i molt guapa. Ara per ara això no està funcionant, existeix però no funciona. El que si vam decidir és fer una recollida de menjar, a més ʺels 12 mesos solidarisʺ del Yesterday ens van ajudar a aconseguir uns calerons per poder comprar i vam poder repartir menjar per 30 famílies, que es diu d’hora. Trenta famílies que viuen al nostre barri i no tenen per menjar. Només una vegada, perquè no tenim força per tenir-lo cada mes, però hem donat per 30 famílies menjar per un mes.

La xarxa ha servit per a millorar la participació en el barri?

Ha servit per unir-nos les entitats. Les entitats sí que estem més unides. Hem fet un ʺIl·lumina Ravalʺ espectacular amb 32 entitats i crear això no ha estat fàcil. Es pot pensar que tot és fàcil, però no és gens fàcil que 32 entitats s’uneixin per una activitat o per qualsevol altra història. Això s’ha de dir ben clar, l’ICI va ser importantíssim per tot això. Va ser qui va fer la xarxa, i després d’això va ser molt fàcil d’aconseguir l’ajuda de tothom. Estic convençut que si ara nosaltres diguéssim d’organitzar alguna altra història, potser 32 entitats no les aconseguiríem aquesta vegada, però igual, 25, segurament que sí. I igual jo dic que no 32 però igual n’aconseguíem 40 també. Podem arribar molt lluny perquè els fonaments estan ben fets

El projecte ICI ha acabat. Sabeu si hi haurà algun tipus de continuïtat?

En el PAM es va veure el compromís de l’ajuntament de què es formaria una cosa nova, no sé com es dirà, però que abastarà tota Santa Coloma, ja no serà la Serra d’en Mena, abastaria tota Santa Coloma, creiem que tard o d’hora ha de sortir cap endavant perquè és molt important. És molt important perquè si amb 4  barris ha unit a 32 entitats, imaginem-nos que es poguessin unir totes les entitats de Santa Coloma per organitzar alguna història, seria increïble, meravellós.

Doneu suport al projecte del Manel Tomàs de recopilació històrica del barri?

Podria dir-te que nosaltres som a l’Associació 23 més 1, som 24: 23 col·laboradors, que col·laborem tots, m’incloc jo, més un que és el Manel, el Manel és el 24. El Manel és soci de l’Associació però ell només fa diguéssim que aquesta tasca. Ell porta l’esperit de l’Associació a dintre i sempre ha sigut ben rebut en tots els aspectes. I la seva ʺobraʺ, l’hem de guardar, falten uns serrells però hem d’aconseguir que l’AV sigui ʺalbaceaʺ diguéssim, i d’això encara no l’he fet la proposta, o sigui, que estic dient una barbaritat abans de parlar amb ell, però és igual. Tota l’obra que està fent ell, que mai es perdi, i ha de ser ʺl’albaceaʺ l’associació de veïns.

També hem d’aconseguir que l’AV tingui relleus perquè mai s’acabi. Bé, esperem que els esperits joves que hi ha al nostre barri ens ajudin perquè això no s’acabi mai, lògicament.

Hi ha alguna cosa més que hi vulguis afegir?

Per exemple, nosaltres estem esperant ara mateix una reunió… perquè tenim un petit problema, o gran, però suposo que és petit, aquí en el carrer on està l’AV que és el c. Narcís Monturiol i estem esperant que l’ajuntament ens posi una reunió, i espero que puguem arribar a un acord amb l’ajuntament perquè no pot ser d’una altra manera.

El problema és la cantonada Av. Generalitat amb Monturiol que hem tingut algun petit accident d’alguna persona, alguns petits moments en què el trànsit es queda una miqueta aturat, i és mirar d’arreglar això.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *