Premi Joan Vicente Castells als treballs de recerca en l’àmbit de les ciències

Destaquem Educació

El Centre d’estudis de la natura del Barcelonès nord posa en marxa el Premi Joan Vicente Castells als treballs de recerca en l’àmbit de les ciències adreçat a l’alumnat de 2n de batxillerat dels instituts de Santa Coloma. Text: Joan Devis, vicepresident del CENBN. Foto: redacció

Al llarg de l’any 2021 el Centre d’estudis de la natura del Barcelonès nord (CENBN), ha celebrat el centenari del naixement de Joan Vicente Castells, pioner en Santa Coloma de Gramenet en la recerca i divulgació científica de les Ciències Naturals. Entre les seves activitats destaquem la creació del Museu Municipal (1974-1986), la creació del Butlletí científic i l’edició de la revista Quaderns de Natura i de l’Home, on es publicaven petits articles de naturalistes que s’iniciaven en la recerca de fauna, flora o gea, i també articles d’arqueologia, etnologia…

Reprenent un vell projecte del CENBN, i a cavall de l’Exposició “Joan Vicente Castells, l’home de la cartera” vàrem encetar al setembre del mateix any el projecte “Premi Joan Vicente Castells als treballs de recerca, en l’àmbit de les Ciències“, dirigit als alumnes de segon de batxillerat dels instituts de Santa Coloma de Gramenet.

Després de diverses reunions i treballs previs, el projecte veu la llum gràcies a les aportacions de la cooperativa Abacus, el Museu Torre Balldovina i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet que col·laborant amb nosaltres faran possible la seva consolidació en el temps com un premi de ciutat.

El Premi té un triple objectiu. En primer lloc, la realització d’un treball de recerca on s’exigeix a l’alumne rigor, i alhora, que sigui assimilable als estàndards actuals d’una publicació científica. En segon lloc, vol ser una plataforma de divulgació de la ciència, mitjançant la publicació dels treballs presentats al Premi, en la nova època de la revista Quaderns de Natura i de l’Home, i també en la pàgina web del CENBN (https://cenbn.cat).

Per últim, i no menys important, ajudar econòmicament als guanyadors del Premi, en els inicis de la nova etapa dels seus estudis, sigui en una facultat o en un cicle de grau superior.

Si aquest primer any l’aportació econòmica és més aviat minsa (300 € al primer premi, i 200 € al segon), treballem perquè en un futur no llunyà el premi sigui una beca per subvencionar la matrícula del primer curs de la universitat pública.

La convocatòria i les bases es poden consultar a: https://cenbn.cat/ca/premi-jvc


Recuperem el breu vídeo que vam gravar al Joan Devis en el dia de la inauguració de l’exposició del centenari de Joan Vicente Castells, l’home de la cartera, al museu Torre Balldovina: https://youtu.be/10X9JPZIXmE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.