Sense Festa

Cultura

El mes de juliol l’Ajuntament va decidir suspendre la Festa Major d’Estiu. Una anul·lació absoluta que sembla anticipar l’absència d’oferta cultural prevista per l’Ajuntament aquest curs. Vinyeta: piliparra

El primer cap de setmana de setembre hauríem d’haver celebrat la Festa Major. Uns dies que ens retroben amb el veïnat i anuncien la fi de l’estiu i la represa de les activitats rutinàries d’un nou curs. L’Ajuntament ha decidit suspendre-la a causa d’unes crítiques a l’alcaldessa després de que, el mes de juliol, ens deixés escollir entre tres opcions de cartell per a la Festa Major d’Estiu. Un greu error de comunicació municipal del qual hem patit les conseqüències. Si enguany, la festa era “molt diferent”, la difusió hauria d’haver estat també diferent.

Què hi diu la ciutadania sobre la total suspensió? Què hi diuen les entitats i artistes locals? No ho sabem. Perquè sobre això no se’ns ha preguntat. Una vegada més només se’ns deixava escollir entre tres cartells d’un únic autor. Desconeixem el parer de la Comissió de Festes perquè cap mitjà la recull.

El govern municipal s’atorga ser l’únic amo de la Festa i programa… o anul·la!

Enguany no són possibles els actes multitudinaris però hem vist com altres municipis se les inventaven per acomplir les mesures i oferir actes de petit format, protagonitzat sovint per artistes locals. Aquell carrer només per a vianants, un racó de plaça o un jardí tancat s’han obert perquè grans i canalla poguessin participar de l’actuació amb distància i aforament limitat. I si calia, es repetia l’espectacle! S’ha facilitat viure la Festa en directe o diferit des de casa a través d’un canal youtube.

A la gent colomenca també ens cal gaudir de la cultura després d’un període dur i gris de confinament i d’uns calorosos mesos estiu amb l’oferta cultural suspesa. Als responsables municipals els falten les ganes i l’enginy creatiu d’oferir un ventall d’activitats ampli que empleni de colors a tots els barris.

Cal reajustar el pressupost municipal però no retallant en cultura

Hi haurà qui dirà que a Gramenet som massa gent però no podrà amagar que fins i tot hi ha actes previstos a Barcelona per a la Mercè. Altres replicaran que no estem per gastar en una festa, que els diners s’haurien de destinar a altres necessitats més urgents. Coincidim en que s’ha de reajustar el pressupost municipal i incrementar l’import destinat a altres serveis però no retallant en la cultura. I sabem d’on retallar! El mateix mes de juliol, quan anul·laven la Festa, l’inflat equip directiu de l’Ajuntament s’augmentava el sou.

Suspendre la Festa Major de 2020 ens ha fet perdre l’opció de pensar un nou tipus de programació. Eliminar grans concerts o la contractació de personatges mediàtics de la TV hagués suposat un estalvi extraordinari. Promoure l’autoria colomenca un bon guany social i econòmic per a la ciutat. Moltes veïnes i veïns treballen en el sector cultural.

Cal que l’organització de la Festa Major compti amb el teixit social

Les crítiques a la celebració de la Festa Major es van dirigir sols a l’alcaldessa. S’evidencia que el principal acte de l’agenda ciutadana és força vulnerable si només l’Ajuntament l’organitza. Si la implicació del teixit social fos real i activa, moltes veus haguéssim explicat perquè calia que celebréssim la Festa, una festa diferent, una festa segura. Però ningú es va sentir al·ludit. L’Ajuntament es va quedar sol i no va ser capaç d’oferir cap alternativa. Temem que aquesta sigui l’actitud: davant les crítiques a qualsevol activitat opti per la no programació o la suspensió. Temem que l’oferta cultural a Santa Coloma de Gramenet aquest curs s’extingeixi. De moment, en el Pacte local per a la reconstrucció social, econòmica i cultural de Santa Coloma de Gramenet, l’Ajuntament ha oblidat indicar el cost estimat de les mesures de Cultura. És prou indicatiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *