Gorg

Sense notícies del Gorg

Drets

El pròxim 22 de juliol més de setanta persones podrien perdre el sostre sota el qual viuen. És el terme marcat pel jutjat de primera instància número 6 de Badalona per executar el llançament d’una nau industrial al carrer del Progrés al veí barri del Gorg. El desembre passat aquest edifici va patir un incendi amb 5 víctimes mortals. Seria un desnonament massiu de persones vulnerables que des de fa temps viuen amb angoixa i por. Una associació colomenca recent creada, Mujeres para el mundo/Dones pel món, participa activament en la campanya de solidaritat. Foto: Mujeres para el mundo/Dones pel món.

L’incendi va ser el passat dia 9 de desembre de 2020, però la notícia, les seves causes i conseqüències ja han desaparegut, massa ràpidament, de les pàgines de la premsa i de l’interès dels mitjans de comunicació en general. L’allau mediàtica dels primers dies fa encara més palès i greu el buit informatiu posterior i fins el moment actual.

Malgrat això, fins i tot a la Viquipèdia en parla del greu incendi que va patir la nau industrial de la zona del Gorg el passat desembre. També hi ha una altra pàgina que parla d’aquest singular barri.

Una espelma que va cremar en un matalàs sembla l’origen de l’incendi que es va estendre’s ràpidament pels diferents pisos de la nau. Les flames van deixar atrapades algunes persones a les plantes superiors que van intentar fugir per la teulada.

A l’incendi es van comptabilitzar una trentena de rescatats de la teulada i 40 ferits dels que 9 van ser portats a l’hospital.

El balanç de morts va ser de 4 persones a les quals se n’ha d’afegir una cinquena que va morir a l’hospital, mesos més tard, quan va contraure la covid-19. Totes les persones afectades també van perdre totes les seves coses, records i documents.

5 morts amb noms i cognoms que no hem d’oblidar mai: Baye Gueye, Mame Thierno Wagne, Boubacar Hanne, Fatoumata Drammeh i Djoulde Allah.

La casualitat presenta la paradoxa que el Gorg, on hi ha la fàbrica cremada, està situat molt a prop del port de Badalona, on hi ha la seu d’Open Arms, l’entitat creada per salvar persones a la Mediterrània. De manera que mentre s’evita la mort al mar, un cop desembarcades, aquelles persones es deixen morir administrativament i de vegades, com aquesta, materialment.

Una desgràcia anunciada i previsible

L’ocupació de la nau es remunta a més de 10 anys per desenes de persones en situació irregular i la majoria d’origen subsaharià. Bona part dels que hi vivien recollien materials reciclatge,principalment ferralla, i en part s’acumulava dins la mateixa finca incendiada. Es calcula que hi havien arribat a conviure unes 150 o 200 persones.

És una finca que, com altres properes eren la seu d’indústries que se’n va emportar la crisi del 2008. Segons el diari La Directa, entre els barris del Gorg i Sant Roc actualment hi ha un mínim de vuit naus industrials amb campaments de barraques en el seu interior, amb una població conjunta d’unes 400 persones.

L’alcalde García Albiol (PP) es va apressar a denunciar que els ocupants estaven relacionats amb activitats criminals com la falsificació de documents d’identitat i la venda de drogues i objectes robats. Mesos abans l’alcalde també havia protagonitzat una escena davant els veïns davant aquesta nau contra les ocupacions i tot prometent augmentar l’actuació policial.

Una realitat badalonina i metropolitana

Entitats com Badalona Acull o Papers per a Tothom els donen suport des de fa mesos. La nau en perill de desnonament està situada al número 164 del carrer del Progrés i és propietat de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb). El jutjat de primera instància número 6 de Badalona ha fixat el 22 de juliol com a dia de llançament, però l’advocada que defensa els qui hi habiten, Sònia Olivella, del despatx Baula Advocacia, fa mesos que treballa per aconseguir la suspensió.

En aquests moments hi viuen regularment més de setanta persones, que han condicionat l’espai reparant les goteres, segellant els grans finestrals per evitar corrents d’aire fred a l’hivern i desplegant instal·lacions d’aigua i llum. Ara és més necessària que mai la solidaritat i una solució digna.

Per denunciar el desallotjament s’ha convocat una manifestació el diumenge dia 18 de juliol a les 18 hores des del metro Gorg a l’Ajuntament de Badalona

Foto: Papers per a Tothom

La Generalitat va decretar l’11 de desembre com a dia de dol oficial i va assignar una partida pressupostària d’emergència per ajudar les víctimes. Ara, mesos més tard, els assentaments precaris han crescut i l’ajuda institucional gairebé ha desaparegut.

Parafrasejant el títol de la novel·la de l’escriptor barceloní Eduardo Mendoza: encara sense notícies del Gorg.

1 thought on “Sense notícies del Gorg

  1. No hi ha paraules per descriure la BURROCRACIA d’aquest país. Dels que comodament están sense conciencia del que pasa al seu costat i que la paraule empatía no existeis en el seu vocabulari. Aixo li podriem dir que sí, si es un deleite el que fan. Tenin la llei per poder cambia les coses, deixa morir la gent.
    Aixo es criminalitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.