Treballadores de dues escoles bressol colomenques regularitzen contractes en frau de llei

Drets Educació

La recentment constituïda assemblea de treballadores de l’Escola Bressol Municipal (EBM) La Cigonya de Santa Coloma de Gramenet, i posteriorment a l’EBM La Maduixa, aconsegueixen reconvertir diversos contractes en frau de llei amb la convocatòria d’una vaga prevista per al 19 de juliol, ara ja desconvocada. Imatge: Aitor Blanc

Convocatòria de vaga per trobar solució al conflicte de contractacions

El passat 7 de juliol l’assemblea de treballadores de l’EBM La Cigonya va registrar la convocatòria de vaga al centre de treball, de 24 h, per al pròxim 19 de juliol. L’escola bressol, com a servei externalitzat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, és gestionada per l’empresa cooperativa Suara Serveis.

Amb la convocatòria de vaga les treballadores reclamaven a Suara la “regularització i legalització de tots els contractes considerats en frau de llei per diversos aspectes i motius que contravenen la legislació laboral”. Una situació, però, que es dona també en altres escoles bressol gestionades per altres empreses com ara les EBM La Sargantana i L’Ànec, en mans de Koala Escuelas Infantiles —empresa vinculada al grup empresarial Clece de l’empresari Florentino Pérez-.

Amb el procés de recuperació del servei per part de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la subrogació a iniciar a partir de l’1 de setembre en la municipalització, per passar el servei a la gestió pública directa, algunes treballadores no haurien pogut ser incloses en el procés per la categorització i relació contractual mantinguda amb l’empresa gestora actual.

Després de valorar obrir i descartar la via judicial, davant la falta de resposta i de diàleg per part de Suara als problemes de contractació en frau de llei, exigits com a prèvies a la subrogació, i la no solució amb les antiguitats i altres aspectes, van decidir anar a la convocatòria de vaga.

Mediació, victòria sindical i desconvocatòria de vaga

Considerant la situació de diverses treballadores en frau de llei, amb aquesta convocatòria han volgut reclamar la regulació i normalització dels aspectes contractuals i els drets laborals de les treballadores de l’EBM La Cigonya. Posteriorment, s’hi van afegir les treballadores de l’EBM La Maduixa, també gestionada per Suara, registrant la vaga el passat 12 de juliol pel mateix dia 19.

En la mediació realitzada el passat 15 de juliol, davant la convocatòria de vaga als dos centres de treball, primer entre el Comitè de Vaga de l’EBM La Cigonya i Suara Serveis, SCCL, i posteriorment amb el cas de l’EBM La Maduixa, s’arriba a un acord entres les dues parts.

Amb la convocatòria, la pressió i el suport de l’assessoria laboral de Ca La Sisqueta s’acorda entre les dues parts, treballadores i empresa, la conversió a indefinides de diverses treballadores i es consolida una plaça de categoria d’educadora infantil. Amb aquesta resolució satisfactòria per a les treballadores es desconvoca la vaga i s’obre el camí al procés de subrogació a iniciar el pròxim 1 de setembre pel conjunt de les plantilles dels dos centres de treball.

Inici del procés de municipalització de les escoles bressol municipals

Segons va anunciar l’equip de govern municipal el passat mes d’abril, l’Ajuntament gestionarà les vuit escoles bressol municipals de titularitat pública de forma directa, a través d’una empresa municipal. El plenari municipal de 26 d’abril va aprovar l’inici del procés “per tal de millorar la qualitat del servei, mantenir la ràtio baixa i homogeneïtzar les plantilles i els projectes pedagògics”. El Ple de 31 de maig va aprovar els estatuts que regiran l’empresa municipal per a la gestió del servei públic municipal de les escoles bressol.

Assessoria laboral gratuïta a Ca La Sisqueta

Des del passat mes de maig la ciutat compta amb un servei d’assessoria laboral gratuïta oferta des d’una entitat social. Aquesta assessoria laboral, o altrament dita Oficina de Drets Socials, és un espai d’assessorament laboral gratuït per a persones treballadores i pensionistes. El projecte està endegat entre la col·laboració del sindicat Solidaritat Obrera i l’associació Ca La Sisqueta.

El projecte vol donar resposta als dubtes i solucions als conflictes en l’àmbit laboral. Segons Àngel Gonzàlez, un dels responsables, “en aquests dos mesos s’han atès fins a una dotzena de casos d’índole molt diversa”. Amb l’assessoria es vol disposar d’un espai de suport i d’assessorament orientat a oferir suport mutu i ajudar a solucionar problemes laborals.

L’oficina és oberta els dimecres de 17 h a 20 h al local de Ca La Sisqueta, a l’avinguda Santa Coloma, 104, i està formada per Àngel Gonzàlez, treballador de metro i secretari general del sindicat Solidaritat Obrera -amb una especial implantació a Santa Coloma de Gramenet-, i Natxo Parra, advocat laboralista a la cooperativa Col·lectiu Ronda i participant a Ca la Sisqueta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.