Centre d'Acolliment

Tornen les classes al Centre d’Acolliment

Drets

Des del dilluns 4 d’octubre, el Centre d’Acolliment torna a fer classes presencials de català i castellà per a persones migrants. Després de diverses reunions amb l’ajuntament, l’entitat ha aconseguit el permís per poder reprendre les classes al Centre Cívic Els Pins, interrompudes fa any i mig. En poques hores, les places ofertes es van esgotar. Foto i text: Redacció

Pocs minuts abans de les 8 de la tarda del passat dilluns, desenes de persones esperaven a la porta del Centre Cívic Els Pins per començar un curs de català o castellà per a immigrants. S’havien apuntat dies abans, de manera telemàtica, en un tràmit que va servir al Centre d’Acolliment per seguir comprovant la gran quantitat de persones interessades a fer classes. En poc temps ja tenien cobertes les 40 places que podien oferir a causa de les restriccions de la covid. I és que poder accedir al curs és una necessitat per a molts: tenir un certificat de 45 hores de castellà i català és un dels requisits per poder demanar el certificat d’arrelament, un objectiu que és tota una odissea per a la gent immigrada.

El Centre d’Acolliment ofereix quatre cursos: alfabetització per a dones, català, castellà nivell 1 i castellà nivell 2. I com cada any, han hagut d’elaborar una llista d’espera que anirà creixent en els propers dies i que difícilment podran absorbir completament.

Les classes de llengua són només una part de l’activitat que organitza el Centre d’Acolliment fa gairebé trenta anys, ja que l’entitat té dues branques més en les quals treballa: oferir un coneixement de l’entorn i també donar suport a les necessitats bàsiques de les persones que s’hi adrecen, sigui orientacions jurídiques com suport en les seves reivindicacions, passant per tots aquells àmbits que afecten aquest col·lectiu, alhora que es coordina amb altres organtizacions de la ciutat i de Barcelona per tirar endavant amb totes aquestes accions. Tot plegat, ens ho explicaven a Infograma en aquesta entrevista que vam publicar fa uns mesos.

Entrebancs per fer classes presencials

Tornar a la presencialitat no ha estat una tasca fàcil. Primer, va ser el tancament generalitzat dels centres cívics i altres espais arran de la pandèmia. Després, la tardança en reobrir a Santa Coloma, i finalment les dificultats que s’han trobat els membres del Centre d’Acolliment per tenir el vistiplau de l’Ajuntament.

Han hagut de reclamar, demanar explicacions, reunions, sentir arguments estranys (“no tenim conserge per poder obrir el centre cívic”), però finalment la constància ha donat els seus fruits. Els dilluns, dimecres i dijous, els alumnes faran classe al Centre Cívic Els Pins.

Totes aquestes restriccions no deixen de ser sorprenents quan a les ciutats veïnes, com Barcelona, els centres cívics i casals porten oberts ja fa un any. De fet, col·lectius com el Centre d’Acolliment porten un any fent classes obertes des d’octubre de 2020 i sense restriccions d’aforament, com les que s’estan duent a terme en els espais de Santa Coloma.

No han parat

Malgrat aquesta interrupció en la presencialitat, el curs passat el Centre d’Acolliment es va mantenir viu i va oferir classes virtuals.

Aquest va ser una gran esforç per a l’entitat. D’una banda, econòmic, comprant ordinadors portàtils per als professors que no en tenien. D’altra banda, d’adaptació, perquè la majoria de persones que fan classe –activistes no remunerades– desconeixien completament com utilitzar les eines per fer classes en aquest format.

Van ser moments complicats, però els van poder superar. Durant uns quants mesos van fer classes mirant els alumnes mitjançant una pantalla, alumnes que podien estar a casa seva, de camí cap a casa després d’un dia de feina, a la botiga d’un amic que li deixava el wifi o fins i tot a la mateixa feina, demanant permís al propietari. Tot plegat va fer evident la falta de mitjans de què disposa la població migrant per poder aprendre, treballar o dur a terme qualsevol activitat per mitjà d’internet, una bretxa, la digital, que s’afegeix a tots els entrebancs que han de superar habitualment aquesta població.

Acabat el curs, el col·lectiu que forma part del Centre d’Acolliment es va mostrar molt satisfet del resultat, però tanmateix sent molt conscients que allò havia estat una experiència bonica però dura, i que no podia substituir les classes presencials. Ara, s’han retrobat amb l’alumnat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *