Dos colomencs i 25 persones més citats als jutjats per defensar la universitat pública

Educació

Les persones encausades del col·lectiu Som 27 i més, on hi ha dos colomencs, Oriol Corral i Javi Rubio, han estat convocats a passar pels jutjats de Sabadell per fer una vista de conciliació. Han organitzat una jornada de lluita per difondre el cas a la UAB el dia 25 de març i una concentració, a les 9 h, el dia 26 de març als jutjats de Sabadell. Imatge: Som Gramenet

Ocupació del Rectorat de la UAB l’any 2013

L’any 2013 el moviment estudiantil de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va realitzar tot un seguit de mobilitzacions i accions per reclamar l’aplicació de mocions aprovades pel Claustre de la universitat que suposaven aturar la pujada de les taxes. D’entre aquestes mobilitzacions en destaca una tancada a l’edifici del Rectorat.

Un cop finalitzada aquesta tancada diverses persones van ser denunciades, i posteriorment imputades. Aquestes havien estat persones que van participar de la tancada, però també altres que només van mostrar suport públic: 25 estudiants, un treballador del Personal d’Administració i Serveis (PAS) i un treballador del Personal Docent i Investigador (PDI). D’entre aquestes 27 persones hi ha dues persones de Santa Coloma de Gramenet, els llavors estudiants Oriol Corral i Javi Rubio.

La petició del Ministeri fiscal demanava penes d’entre onze anys i mig i catorze anys de presó -un total sumatori de més de tres-cents anys de presó en el seu conjunt- i demandes econòmiques que superaven, en el seu total, els 400.000 €. Una xifra econòmica corresponent a la responsabilitat civil que durant el temps ha anat variant de 500.000 € als 12.000 € actuals.

Vuit anys després retorn als jutjats

Després de vuit anys, des de Som 27 i més han anunciat que el Jutjat número 2 de Sabadell ha convocat a les persones imputades a una vista de conciliació aquest divendres 26 de març. Segons el col·lectiu “la fiscalia ens farà una proposta de pacte on pretenen que assumim la nostra culpabilitat a canvi d’una reducció de la pena que ens demanen”.

En el comunicat emès pel col·lectiu que agrupa a les persones encausades “aquesta situació suposa una vulneració de drets i indefensió en haver de decidir a correcuita sobre aquest fet, i no saber què ens oferiran”. Per altra banda, també comenten que la conciliació “ens obligaria a reconèixer que som culpables i busquen la divisió i enfrontament entres les diferents persones encausades”

Convocatòries a la UAB i Sabadell

Som 27 i més deixen molt clar que ells no es consideren culpables, perquè només van defensar els drets i la democràcia interna a les universitats. Per aquest fet, han convocat un seguit d’activitats aquest dijous 25 de març a la plaça Cívica de la UAB i han convocat una concentració davant dels jutjats de Sabadell divendres 26 de març, a les 9 h.

El 25 de juliol de 2016 es va realitzar una roda de premsa previ a l’aprovació d’una moció de suport al Ple de l’Ajuntament. Imatge: Som Gramenet

L’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va demanar l’absolució

El 25 de juliol de 2016 el Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va debatre una moció de suport a les persones encausades. Aquesta va prosperar amb els vots favorables de SOM Gramenet, GE-ICV-EUiA i PSC i els vots contraris de PP i C’s.

Tot i patir variacions amb el text inicial es va aconseguir que el plenari de l’Ajuntament demanés l’absolució dels dos colomencs i el conjunt de persones encausades. Es dóna el cas que la moció va ser presentada per un dels propis encausats, el llavors regidor de Som Gramenet, Oriol Corral, que en el moment de la votació va abandonar la sala per l’afectació directa en el cas.

Els dos colomencs encausats van donar la cara davant els mitjans front una ordre de crida i cerca. Imatge: Som Gramenet

Cal recordar també que el gener de 2018 els jutjats van ordenar una ordre de crida i cerca cap a les persones encausades. Davant d’aquests fets es va realitzar llavors una concentració a la plaça de la Vila de la ciutat, el dia 10 de gener, en suport, on els dos colomencs van participar i donar la cara davant els mitjans de comunicació. Uns dies després, el 12 de gener, el colomenc Oriol Corral va ser detingut a la porta de casa seva sent posat en llibertat hores més tard.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *