Es presenta el manifest “Soc de Santa Coloma i estimo el català!”

Ciutat Destaquem Drets

Una quarantena d’entitats culturals, organitzacions polítiques, socials i sindicals signen el manifest que vol promoure l’orgull de ciutat, a Santa Coloma de Gramenet, vinculat a la promoció de la llengua catalana.

El passat 23 d’abril, diada de Sant Jordi, es va fer públic el manifest “Soc de Santa Coloma i estimo el català”. Diferents entitats i organitzacions, malgrat la pluja, van visibilitzar-ho a la fira d’entitats a plaça de la Vila, amb cartells i adhesius. L’objectiu del text és engegar una dinàmica de promoció i ús de la llengua catalana inicialment amb una campanya de divulgació per ampliar la xarxa de suport, i que pot anar subjecta a altres accions futures.

Diversitat en la defensa del català

Fins al moment són quaranta-una les entitats que han fet la seva adhesió al manifest. Al marge del nombre d’adhesions destaca la transversalitat en la tipologia de col·lectius adherits. Hi són des d’entitats veïnals, fins a entitats socials i culturals de diversa índole, locals socials, sindicats i organitzacions polítiques molt diverses.

El català com a llengua de cohesió i generadora d’orgull de ciutat

Orgull colomenc. Així comença el text que admet que el català és la llengua que necessita suport a Santa Coloma de Gramenet. És en aquest sentit, que busquen promoure l’aprenentatge de la llengua “si encara no se sap” i fomentar el seu ús en tots els àmbits: “usar-lo arreu, al pati de l’escola, a l’institut, als comerços, amb els amics i coneguts”.

Les entitats signants afirmen també estar “orgullosos de ser colomencs” i d’aquesta manera estar-ho de la seva tradició lluitadora, de la bona convivència de llengües i cultures, de l’esplèndid parc de la llera del Besòs i d’haver estat pioners en la immersió lingüística.

Parlant de la immersió lingüística a les escoles, s’exposa que als anys vuitanta, els pares i les mares de Santa Coloma no es van voler resignar que els seus fills no aprenguessin el català, quan només se’n feien tres hores de classe. El projecte es va generar, de forma inicial l’any 1983 a l’Escola Rosselló-Pòrcel, per posteriorment, expandir-se per la resta d’escoles de la ciutat i de la resta de ciutats de Catalunya.

El manifest afirma que la immersió ha facilitat el coneixement del català a molts colomencs i colomenques. L’any 1975 només el sabien parlar un 20% de la població i el 2001 ja n’eren gairebé un 60%. Matisen, però, que “deu anys després, però, n’havíem baixat quasi deu punts. I és que, en bona part, ens hem relaxat massa, hem perdut bona part de l’empenta d’aquells pares i mares.” Trobem dades més concretes a l’article La salut del català a Santa Coloma de Gramenet, publicat a Infograma el passat mes de novembre.

Manifest “Soc de Santa Coloma i estimo el català!”

Els motius per impulsar la campanya

Les entitats signants afirmen que han de tornar a proclamar “Estimem el català!” per moltes raons. En detallen algunes com que “alguns jutges volen posar pals a les rodes”, en referència a la sentència judicial que vol obligar a la Generalitat de Catalunya a impartir el 25% de classes en castellà a les aules. Volen fer valdre que estimar el català no vol dir deixar d’estimar les altres llengües que es parlen a la ciutat.

Pública i en català

Paral·lelament a l’impuls d’aquesta acció a la ciutat, sindicats de mestres (COS, CGT, USTEC i Intersindical-CSC) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), s’han aplegat a la plataforma “Pública i en català“. S’han unit per “lluitar per una escola pública de qualitat, universal i en català com a cohesionador social i garant d’integració als Països Catalans.”

Amb aquesta plataforma volen defensar la immersió lingüística i un sistema educatiu públic, per esdevenir, tal com descriuen, “una eina útil per defensar i assessorar les escoles, docents, estudiants i famílies que desobeeixin les sentències que se’ns imposen (ara la del 25% en castellà a les escoles del Principat).”

Polèmica placa en castellà en homenatge a víctimes de la Covid

El passat dissabte 7 de maig, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va fer un acte d’homenatge a les víctimes de la Covid-19 a plaça de la Vila. Durant l’esdeveniment es va descobrir una placa commemorativa en homenatge a totes elles, un fet de rellevància per la situació social i sanitària viscuda aquests dos darrers anys. El fet significatiu i que ha generat controvèrsia és el fet que el text de la placa està redactat en castellà, una qüestió que ha generat cert rebombori a xarxes socials i que ha estat denunciat públicament per diferents agents.

Llistat d’adhesions al manifest

AVV Can Calvet
AVV Riu Nord
AVV Serra de Marina
Acció Ciclista
Amics de la Sardana
Àrtemis
Associació per la Multiculturalitat, la informació i la convivència (AMICS)
Ateneu Línea Uno
Ca La Sisqueta
Casal del Mestre
Centre d’Acolliment
Centre Excursionista PuigCastellar
Centre Social 14 d’abril
Colla castellera Laietans de Gramenet
Comissions Obreres
Cooperativa La Colmena
CUP-Gent de Gramenet
Diàlegs a la Riba del Besòs
Dones en Comú
Espai Gramenet
Esquerra Republicana de Catalunya
Esquerra Unida
Federació Ascim.cat, musulmans catalans
Fundació Privada Integramenet
Gramenet per la Independència – ANC
Infograma Associació Cultural
Intersindical-CSC
JuntsxCat
Mes País Gramenet
Òmnium Cultural
Orfeó Tanit
PAHV Gramenet
Podemos
PSUC Viu
Rebel·lió o Extinció Gramenet
Santa Coloma amb el Sàhara
Santa Coloma en Comú
Solidaritat Obrera
SOS Gent Gran
Unió Colomenca d’Atletisme – UCA
USTEC


Més info a: Dades i informes sobre la situació del català a Santa Coloma de Gramenet del Centre de Normalització Lingüística L’Heura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.