Escurabutxaques

Joc i escurabutxaques a Santa Coloma

Ciutat Destaquem

A la nostra ciutat podem trobar diversos establiments de joc, un bingo i també nombroses màquines escurabutxaques de tot tipus a bars i cafeteries, pràcticament a tots els barris, i que estan a l’abast de tothom. Potser n’hi ha massa? Fotos: Infograma.

Catalunya té 23.069 establiments físics relacionats amb els jocs d’atzar, entre els quals 182 establiments especialitzats: 4 casinos, 55 bingos i 127 salons de joc.

Si comptem el total de màquines ¨recreatives¨ d’atzar de tipus B i C, conegudes popularment com escurabutxaques, trobem que n’hi ha 93.291, segons dades de 2021.

També hi ha 1.353 punts de venda de Loteries i Apostes de l’Estat, 1.500 quioscos de l’ONCE, 3.662 punts de venda de Loteries de Catalunya i 16.463 locals de restauració amb màquines escurabutxaques, amb les dades més recents de 2021.

Més escurabutxaques que mai

A Santa Coloma el total de locals amb màquines escurabutxaques és de 318, amb una taxa de 2,64 sobre una població de 120.443 (2021). Aquesta taxa es superior a la de altres ciutats similars del nostre entorn metropolità com Badalona, amb 2,39 o L’Hospitalet, amb 2,5, i també està per sobre de la de Barcelona, que té una taxa de 1,93.

Jugar-se-la a Santa Coloma

Tenint en compte que la majoria de bars, cafeteries o altres establiments de la nostra ciutat tenen més d’una màquina, normalment 2, surten més de 600 màquines.

318 locals colomencs amb màquines escurabutxaques

Per cert, és curiós constatar que aquestes màquines escurabutxaques sempre vagin de dos en dos. Podríem pensar, en un primer moment, que és per estalviar la cua de clientela jugadora que esperin el seu torn per ficar les monedes i fer joc, o per tenir un recanvi si alguna s’avaria. Però és una observació ja sabuda que algunes persones hi juguen amb les dues màquines alhora.

Així, aquesta xifra ens indicaria que que a Santa Coloma de Gramenet podem arribar a tenir una màquina recreativa per cada 160 habitants, aproximadament, considerant només els majors d’edat (97.766 persones al cens de 2021). Potser no som encara massa conscients del que significa això.

A part s’hauria de comptar també els locals de loteria nacional, els de l’ONCE (que està renovant les seves casetes de venda i només a la plaça del Rellotge ja n’hi ha 3), el bingo que hi ha a prop de la plaça de la Vila (Sala Capitol) i els locals de joc ubicat un a l’edifici del Hotel Ibis (Cúbics), i un altre a la plaça Manelic. Aquest darrer està situat al costat del parc infantil de la plaça Catalunya i molt a prop de 2 escoles i un centre d’assistència primària, ratllant el límit de la distància permesa per la nova llei del joc i la normativa de la Generalitat (300 metros respecte de qualsevol establiment, institució, edifici o espai d’interès educatiu, per als nous establiments).

A més, molt a prop d’aquestes escoles, com de la majoria de la ciutat, podem trobar fins a 4 bars amb màquines de joc d’aquelles que no paren d’emetre sons i llums per atraure l’atenció.

Actualment hi ha una proposta de nou decret en aquest sentit que modificarà els anteriors. Caldria però, verificar si realment s’acompleixen a la nostra ciutat les distàncies indicades legalment.

També caldria estudiar la relació sociocultural amb el joc per part de la comunitat xinesa a la nostra ciutat, atès que la Xina és el segon país del món, després dels Estats Units, en despesa en joc (95.400 milions de dòlars), que és un dels mercats més grans de la indústria del videojoc i que existeix una gran preocupació que es tradueix en normes legals per a la restricció dràstica dels jocs als menors.

Catalunya té 2,11 locals amb escurabutxaques per cada 1.000 habitants

La principal acumulació de municipis amb taxes altes és al Barcelonès i les comarques del seu voltant. Amb grans diferències, però, entre municipis molt pròxims. Aquestes diferències estan directament relacionades amb el nivell de renda. Als municipis més rics, la taxa de locals amb escurabutxaques és més baixa, i als municipis més pobres, més alta. Al Barcelonès Nord i al Maresme, amb grans diferències entre Tiana o Alella, amb rendes altes i taxes baixes, i Santa Coloma de Gramenet o Sant Adrià de Besòs, amb rendes baixes i taxes altes.

En general, a Catalunya n’hi ha 5 cops més bars amb escurabutxaques que farmàcies.

Escurabutxaques de barri

Les dades agregades per tram de renda són ben clares. Als municipis més pobres, la taxa arriba a 2,75 locals per cada 1.000 habitants, mentre que als més rics s’enfonsa fins als 0,69 locals per cada 1.000 habitants. Les dades per tram de renda dels codis postals també reflecteixen la relació: les escurabutxaques s’acumulen als barris pobres i tenen molta menys presència als barris rics de cada ciutat.

La presència de màquines de joc en zones de renda més baixa multiplica per 10 la de zones de renda més alta

Dins la ciutat de Barcelona, a la zona de Pedralbes i de Sarrià-Sant Gervasi, que tenen les rendes més altes, hi ha les taxes de locals més baixes. Entre 0,4 i 0,5 locals per cada 1.000 habitants. La presència d’escurabutxaques a les zones de renda més baixa, com Nou Barris (que encara és més alta que a Santa Coloma), multiplica per 10 la de zones de renda més alta. S’enfila fins als 4,22 locals per cada 1.000 habitants.

Les escurabutxaques són la principal causa d’addicció al joc a Catalunya

Continuen sent la primera causa d’addició malgrat el creixement del joc online, per la seva accessibilitat, però també la vasta oferta d’escurabutxaques, que són elements clau molt pertorbadors per aquelles persones que lluiten contra la seva addicció al joc.

Neus Aymamí, responsable de la unitat de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, assegura que dos dels principals elements que expliquen l’alt potencial addictiu d’aquestes màquines són “el fet que el preu de l’aposta sigui relativament petit i el reforç intermitent, és a dir, que hi hagi una resposta immediata, intermitent i aleatòria [quan tu prems el botó] que fa que mai sàpigues quan guanyaràs”. La gran accessibilitat als escurabutxaques és el tercer element: “Tu vas a un bar a prendre’t un cafè i tens la màquina allà mateix”.

Amb les màquines de bar el problema afegit és que no hi ha la possibilitat d’autoprohibir-te, qualsevol persona pot entrar en un bar que ningú preguntarà si està al registre d’autoprohibits

D’altra banda, cal destacar la gran potència econòmica del sector del joc a Catalunya que ingressa més de 900 milions d’euros a l’any. A més els ingressos bruts del joc privat a Catalunya van representar l’any 2019 fins un 0,4 % del PIB. D’acord amb la patronal, les escurabutxaques reporten la major part de la recaptació de la taxa de joc de la Generalitat de Catalunya. Una xifra que es situa entorn del 60% del total.

Això fa molt difícil implementar la solució més senzilla per lluitar contra la xacra del joc patològic: eliminar les escurabutxaques dels bars i traslladar-les als locals especialitzats, d’on potser no haurien d’haver sortit.

De les màquines a les pantalles

Durant el confinament va créixer fins a un 30% a l’estat espanyol el consum de jocs de cartes online amb aposta, i concretament, el pòquer va ser el que més va créixer. L’informe més recent del Ministeri de Sanitat espanyol alerta també de l’increment en el consum de videojocs i exposava que un 9% dels menors d’entre 14 i 17 anys que van respondre l’enquesta presentava un possible trastorn per videojocs, un percentatge superior al dels adults.

De les maquinetes al joc i les apostes per internet només n’hi ha un pas molt curt.


Per saber-ne més:
Dades del Joc, any 2022. Generalitat de Catalunya.
Mapa interactiu de locals amb escurabutxaques i nivells de renda per codi postal.
– Estudi sobre el joc patològic.
Proposta de decret de modificació del Decret 240/2004, de 30 de març, d’aprovació del Catàleg de jocs i apostes autoritzats a Catalunya i dels criteris aplicables a la seva planificació; del Decret 23/2005, de 22 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament de màquines recreatives i d’atzar, i del Decret 37/2010, de 16 de març, d’aprovació del Reglament de salons de joc

1 thought on “Joc i escurabutxaques a Santa Coloma

  1. Erradicar les màquines dels bars serà molt difícil i el motiu principal és que amb els guanys que deixen les màquines, el propietari del bar s’assegura els ingressos suficientes per el lloguer, llum, gas…., o sigui les despeses bàsiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.