Santa Coloma Informació

Juntes som imparables!

Feminisme

La sacsejada del 8 de Març torna remoure el país. Tot i la covid, el dia 8 de març hi ha convocades manifestacions arreu de casa nostra, a les 7 de la tarda, descentralitzades. Almenys així ho ha proposat el moviment feminista, després de múltiples assemblees obertes a tots els moviments socials, entitats i col·lectius. També es convoca de manera unitària una passejada per al diumenge dia 7. Tot sota el lema de Juntes, diverses i rebels som imparables! Sempre feministes!

Tal com expressa el manifest unitari, “Com ja s’ha fet en els últims anys, arreu del món, les feministes tornem a omplir els carrers amb les nostres denúncies i les nostres reivindicacions, per construir una societat digna fora del sistema capitalista, heteropatriarcal, colonial.”

Una altra de les accions que es durà a terme és la vaga, vaga general per al dilluns 8 de març. Com sempre, els sindicats majoritaris no han seguit l’estela d’aquesta proposta. I ja va uns quants anys que no ho fan; sembla que no els agrada, o els fa por, que hi hagi un moviment fort que s’escapa del seu control. Tot i així, la vaga està convocada i esperem que tingui el màxim de ressò possible.

Enguany, després d’un any de pandèmia, les dones hem pogut comprovar que hi ha més motius que mai per manifestar-nos i declarar-nos en vaga. Si coneixem ja fa molts anys els problemes que ens afecten com a col·lectiu, la pandèmia encara ens ho ha deixat més clar, ens ho ha fet més evident: violència, atur, racisme, precarietat… En definitiva, desigualtat i exclusió, que ens portaran de nou a exigir públicament els canvis i la transformació, tant polítics com estructurals, que són necessaris per assolir una societat més justa.

A Santa Coloma hi ha diferents convocatòries. Passejades diumenge al matí, i concentració el dia 8 a les 7 de la tarda. Per la seva banda, l’Ajuntament organitza les Jornades Feministes i la lectura d’un manifest a la plaça de la Vila el dia 8.

Santaco is different

Lluny de la unitat reflectida en el moviment 8 de Març, a Santa Coloma està dividit. Des de l’Ajuntament, amb algunes entitats, se celebren les Jornades Feministes amb el lema Fortes, juntes i dempeus, diferenciades de les convocatòries de la Comissió 8M. Malgrat de la coincidència de la paraula juntes als diferents eslògans, de fet no és així. Dues celebracions amb dos manifestos diferents, el primer es llegirà el mateix 8M per la tarda; l’altre, el dia abans, diumenge. Una programació alternativa que no es recull als canals de comunicació municipal.

La Ciba esdevé l’espai de referència de les Jornades Feministes organitzades per l’Ajuntament. El programa inclou una trentena d’actes de l’1 de març al 15 d’abril, de tipologia diversa i alguns d’ampli abast com són els seminaris i el campus. Han desaparegut les activitats organitzades pels grups de dones locals i que se solien reunir als centres cívics.

Ara bé, s’hi han inclòs activitats organitzades per dos partits polítics: PSC i En Comú Podem, i hi participen altres entitats locals: Germina, Rellotge XXI, Open Art, Xarxa de Valors. Amics de la Sardana, Musicaula, Servei d’envelliment Actiu, CEMFIS, Mundubat, CoperAcció…

Destaca de les Jornades els actes dedicats al treball sexual i l’abolicionisme. El tema té una projecció internacional, però s’hi troba a faltar un aterratge en clau local (a Infograma desconeixem si hi ha algun estudi sobre el tema). En cap de les taules hi participen dones de la ciutat, a excepció de la mateixa alcaldessa.

Sens dubte trobem a faltar altres violències que viuen les dones a la nostra ciutat, com l’atur, la laboral, la racista, la violència física, psicològica o econòmica…, com la de les que malviuen en habitacions i no es poden empadronar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *