Subvencions d’infart

Ciutat

Cada any, l’Ajuntament destina una partida a subvencions a les entitats socials, culturals, veïnals… de Santa Coloma. Fa uns anys, aquestes subvencions es feien públiques el mes de febrer, és a dir, a començament d’any, de manera que les organitzacions ciutadanes presentaven el seu pla de treball anual i feien la seva sol·licitud, relacionada amb la seva activitat o projectes concrets. Després, a començament de l’any següent, es justificava la despesa. D’un temps ençà, però, aquest calendari ha sofert variacions.

Primer va començar a endarrerir-se la convocatòria, per exemple, si hi havia eleccions. Mentre no es constituïa el ple i es renovaven càrrecs, s’endarreria. De la mateixa manera, s’avançava la justificació. En comptes de fer-ho un cop acabat l’any, s’havien de presentar el comptes abans de final d’any.

I quin problema hi ha amb aquests calendaris? Evidentment, moltes de les organitzacions que reben aquests fons de suport a la seva activitat, són veïnes i veïns que dediquen unes hores, de manera voluntària, a mantenir projectes culturals i socials de Santa Coloma. Si la subvenció surt tard, mai no poden estar del tot segures que allò que estan fent pugui tenir un suport econòmic, fins que surten les convocatòries, es lliura la sol·licitud i s’aproven els fons corresponents. I no és un procés precisament ràpid. De la mateixa manera, si la justificació s’avança, hi ha activitats del mes de desembre que ja no tenen possibilitat d’acollir la despesa corresponent a la subvenció.

Durant l’any 2020, la convocatòria es va endarrerir, no va sortir al febrer, però sí que va sortir prou avançada com perquè funcionés. I sobretot va funcionar la comunicació. Tothom va ser avisat, va tenir temps per presentar els seus projectes. No és un funcionament ideal, però la pandèmia ho havia trasbalsat tot.

Ara bé, la convocatòria de 2021 sí que es pot qualificar de poc respectuosa amb les entitats ciutadanes. D’entrada, es va convocar al web de la Diputació de Barcelona el dia 21 de desembre (allò que en futbol en diuen rozando el larguero). No es va comunicar a cap de les entitats, sinó que, gràcies a algunes persones que consulten sovint aquesta pàgina, es va poder saber que havien sortit. I en aquesta publicació quedava clar que s’havien de presentar abans del 5 de gener. En aquell moment, els centres cívics eren tancats per vacances, i això dificultava l’accés a la documentació de moltes entitats que s’hi allotgen; a més, era una informació que ni apareixia al web municipal ni s’havia avisat a través d’un correu electrònic, com sol ser habitual.

Va ser un avís al xat de la Xarxa del Punt del Voluntariat, en el qual una persona va compartir la informació de la publicació a la Diputació; aleshores, es va posar en marxa tot el procés habitual, amb presses i mancances. Des de l’Ajuntament no es responia a les trucades i la convocatòria no tenia adjuntats els annexos necessaris per emplenar la sol·licitud (més tard, quan s’hi van afegir tampoc es va fer correctament, ja que eren documents tancats que no permetien modificacions). Finalment, va aparèixer la convocatòria al web el dia 23 de desembre (sense annexos).

A tot plegat, se sumava que la data de tancament era anterior a les cites que estava donant l’Oficina d’Informació per entregar-ho. És a dir, si el mateix dia 22 de desembre ja demanaves, corrents, la cita per lliurar la documentació, el dia que et donaven era el 10 de gener, és a dir, cinc dies tard.

Només una altra data i és que, segons hem pogut saber, entitats del món cultural van rebre aquesta notificació a 29 de desembre, és a dir, 2 dies abans d’acabar l’any!

Com us podeu imaginar, el rebombori entre les entitats va ser important. Ara bé, cal dir que a poc a poc tot es va anar solucionant (es van enviar correus i es va allargar el termini de presentació) per tal de facilitar la feina de les entitats. Aquesta tasca hauria estat molt més fàcil si s’observessin els calendaris establerts i la lògica. La lògica que diu que un presenta un projecte acabat de començar, que encara pot tenir modificacions, i espera tenir suport econòmic per tirar-lo endavant, i no pas al final de l’any, quan tota la despesa està feta i no saps si podràs finançar el que acabes de fer.

L’Ajuntament obre sol·licituds quan altres administracions ja estan recollint les justificacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.