Vaga d’alumnes a l’Institut 9

Educació

Els alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’Institut 9 de Santa Coloma van aprovar divendres en assemblea fer vaga el dijous 20 de gener per reclamar una línia de batxillerat al centre. Aquest curs els estudiants de la primera promoció acaben l’educació obligatòria i a hores d’ara encara no saben si podran continuar el projecte educatiu que van començar fa 4 anys. Foto i text: Redacció

La vaga d’aquest dijous s’emmarca en una sèrie d’accions que es duran a terme al llarg de la setmana i que comença avui amb una campanya per les xarxes socials. El mateix dijous una delegació de pares i mares, professorat i alumnat farà entrega de dues cartes a les oficines de la Direcció de Serveis Territorials, al carrer Casp de Barcelona. Cartes similars s’han entregat telemàticament a la Sindicatura de Greuges i al conseller d’Educació, Josep González i Cambray.

D’aquí a pocs dies el departament d’Educació ha de prendre la decisió de concedir o no una línia de batxillerat al centre. Tota la comunitat educativa de l’Institut entomen amb preocupació i desconfiança les contínues bones paraules que han rebut dels càrrecs amb què s’han reunit, paraules que sempre han estat acompanyades de poca concreció i cap seguretat. Una palmadeta a l’esquena que els fa estar intranquils.

Innovació en un centre de màxima complexitat

Els motius que fan dubtar d’aquest atorgament alegats pel departament, variables i poc sòlids, sempre han estat rebatuts amb contundència i arguments consistents per part de la direcció del centre educatiu. Per això, estranya i fa malpensar que encara no hagi un pronunciament favorable clar a la línia de batxillerat.

L’Institut 9 de Santa Coloma es va fundar el 2018, en un projecte 3 + 2 (3 línies d’ESO i 2 de batxillerat). Així es va anunciar i amb aquestes premises les famílies van matricular en aquest centre els seus fills i filles. Dos anys més tard, el departament anunciava que això no podria ser i no es contemplava el batxillerat perquè encara s’estava en mòduls. Argument curiós, tenint en compte que hi ha diferents centres en la mateixa situació (en mòduls) que imparteixen el batxillerat; sense anar molt lluny, a la veïna ciutat de Badalona. També a Mataró i altres ciutats.

En els pocs anys d’existència, l’Institut 9, malgrat els obstacles (veure article d’Infograma) s’ha convertit en un dels centres de referència de la ciutat: desenvolupa un projecte innovador i de gran qualitat molt valorat per totes les famílies, participa en projectes com STEAMcat o Avancem i ha estat reconegut en múltiples ocasions per diferents càrrecs del mateix departament d’Educació.

No s’entén com un govern progressista pot escatimar recursos a un centre innovador, de màxima complexitat, en una ciutat empobrida com Santa Coloma.

Però és possible, perquè al llarg del últims mesos han anat rebent noves «argumentacions» de part del departament, tan sòlides com l’anterior. Se’ls ha argumentat, per exemple, que el centre no tindria alumnat de 4t d’ESO suficient per omplir 2 línies de batxillerat, però el propòsit de l’equip docent del centre és començar el batxillerat amb 1 línia, com es fa a altres molts centres, entre els quals trobem 3 dels 8 instituts de la ciutat.

Un altre motiu que se’ls ha fet arribar és de caire econòmic, adduïnt que el departament no vol fer despesa per a construir un laboratori o una aula-taller. Però els mòduls existents ja disposen d’aquestes aules específiques; per tant, no és necessària cap inversió extra. Fins i tot l’ajuntament està disposat, en cas necessari, a assumir la despesa per a condicionar alguna aula de l’ Escola Oficial d‘Idiomes (EOI), espai on es podrien fer les classes de batxillerat si calgués. De fet, l’EOI és un espai conegut per l’alumnat, atès que any rere any han hagut de començar allà el curs escolar, en no arribar els mòduls a temps (un altre tema que n’hi ha per escriure un llibre).

Dies d’incertesa, doncs, per a la comunitat educativa de l’Institut 9. Tothom és conscient que un institut sense batxillerat és un projecte coix que pot desincentivar molta gent interessada. En breu sabran si l’esforç i sacrifici constants duen a bon port.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.