Convocatòria de vaga a la FHES. Imatge: Enric Noguera

Mobilitzacions a l’Esperit Sant i a la sanitat per recuperar drets i serveis

Sanitat

En pocs dies farà un any de l’inici de les mesures restrictives per fer front a la pandèmia de la Covid-19, i, amb aquestes, van arribar les convocatòries d’aplaudiments al sector sanitari i el conjunt de serveis essencials. I és ara que fa un any que el sector sanitari demana el suport real amb la convocatòria d’una vaga general sanitària. Imatge: Enric Noguera

Vaga convocada dimecres 10 de març

Els sindicats que conformen la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya –USOC, Infermeres De Catalunya, CATAC-CTS/IAC, CGT, COS i PSI Lluitem– han convocat vaga general en salut aquest dimecres 10 de març, i aturades els dilluns de forma indefinida. A aquesta jornada de vaga estan convocats tots els treballadors i les treballadores del sistema de salut de Catalunya, tant de centres i empreses sanitàries i sociosanitàries públiques -de la xarxa SISCAT (ICS i centres concertats)- com de les privades.

En l’escrit de convocatòria s’afirma fer aquesta “atenent la situació límit que viuen els professionals de la salut a Catalunya que, malgrat tots els esforços que fa anys que es van fent i els que han fet durant aquesta pandèmia, no han vist cap apropament ni intenció de millorar la seva situació laboral ni professional per part del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya”.

Una llista de disset punts recull les reivindicacions, on destaquen l’assoliment d’una sanitat de gestió, titularitat i provisió 100% pública, així com la igualtat de condicions laborals per a professionals que fan la mateixa feina.

Concentració de Sanitàries en Lluita el passat 25 de juny a la FHES. Imatge: Aitor Blanc

L’Hospital de l’Esperit Sant convocat a la vaga

Fonts del sindicat CATAC-CTS/IAC, l’únic dels convocants presents a la Fundació Hospital de l’Esperit Sant (FHES), indiquen que a Santa Coloma de Gramenet aquest 10 de març es realitzarà una concentració a les 12 h davant de l’hospital. Es desconeix convocatòria en altres centres de la ciutat.

Per Enric Noguera, delegat del sindicat esmentat, “la falta de perspectiva de futur en l’àmbit intern i organitzatiu de l’hospital se suma a les reivindicacions generals”. Es dóna el cas que des de l’any 2013, amb les retallades, no es pagaven les DPO -Direcció per Objectius-, i ara sembla que es pagaran, tot i que, des del sindicat han denunciat ser un increment de sou amagat i creuen que “hauria de ser una paga vinculada al salari i pel conjunt de treballadors” tal com es recull a la taula reivindicativa de la vaga.

“Fer vaga és defensar que tornin els parts a l’hospital”

El passat 27 d’octubre de 2020 la Direcció Gerència de la FHES informava que els parts de l’Hospital s’atendrien, des de la data de 29 d’octubre, a l’Hospital Germans Trias i Pujol -Can Ruti- fins a nou avís. S’anunciava així el tancament de la sala de parts de l’hospital. Segons s’informava la mesura va ser promoguda pel Servei Català de la Salut buscant concentrar els parts en determinats hospitals davant l’augment de casos de la Covid-19 aquelles setmanes.

El procediment anunciat des de llavors és que les dones que hagin de donar a llum a la FHES rebrien una trucada del mateix hospital per informar del canvi. El seguiment de l’embaràs i les urgències ginecològiques es continuarien realitzant amb normalitat a l’hospital.

Fonts sindicals indiquen que aquesta decisió no és compartida donat que “la sala de parts es troba en una àrea de l’hospital que és molt fàcil d’aïllar, amb la possibilitat d’habilitar espai d’hospitalització per les parteres a la primera planta de l’edifici de consultes”. Afegeixen que el fet que “no s’hagi fet res per mantenir els parts a l’hospital per part d’una direcció que es vanta de no haver suspès activitat quirúrgica és, com a mínim, sospitós.”

Amb aquesta afirmació, Fer vaga és defensar que tornin els parts a l’hospital, resumeix Enric Noguera, de CATAC-CTS/IAC, la necessitat d’aquesta convocatòria. El sindicat expressa que “ens preocupa molt aquesta situació, perquè no és la primera vegada que la ciutat de Santa Coloma de Gramenet pot perdre el servei de Maternitat.”

La primera lluita va ser per poder parir a l’antic ambulatori del carrer Dr. Ferran i, més tard, per evitar el tancament de la Maternitat de l’Hospital de l’Esperit Sant. Ambdues van ser lluites que han quedat en la memòria dels moviments veïnals de Santa Coloma de Gramenet i no pot ser que ara, aprofitant la pandèmia i sense fer soroll, se certifiqui la mort definitiva d’un servei tan estimat i valorat com aquest.

Mobilització a la FHES el passat 17 de juny de 2020. Imatge: Aitor Blanc

El Gerent de la FHES dels millor pagats de Catalunya

Segons pròpies dades del portal de transparència de la FHES, per l’any 2017 la remuneració pel sou, dietes i remuneracions meritades corresponent al director Gerent va ser de 119.457,48 €.

Amb aquestes xifres es trobaria en el top ten dels millor pagats de Catalunya. Contrastant dades, cobraria fins i tot més que la fins ara consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, el salari de la qual va ser l’any 2019 de 110.759,94 €

Unes dades que podrien ser alarmants en el sentit que la Fundació Hospital de l’Esperit Sant es tracta d’una fundació privada que gestiona diners públics d’acord ambl concert amb el Servei Català de la Salut. Parlaríem de càrrecs directius millor pagats que a la pública, però treballadores i treballadors valorats com de segona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *