Arcadi Oliveres

Paraula d’Arcadi

Drets Economia

Arcadi Oliveres ens va deixar a principis d’abril. Però queden les seves paraules i activitats que han esdevingut un referent per al moviment per la pau, els drets humans i la justícia global. Va estar a Santa Coloma de Gramenet per a conferències, debats i col·loquis en nombroses ocasions. El seu llegat i record ens marcarà per sempre. Fotos: Redacció

El seu darrer llibre, Paraules d’Arcadi. Què he après del món i com podem actuar (Angle Editorial) resumeix el pensament de tota la seva trajectòria vital i alhora la seva proposta per afrontar l’actualitat i millorar el futur. En aquesta obra parla dels principals conceptes generals que vol destacar: democràcia, capitalisme, llibertat, pacifisme, i també d’altres concrets, del dia a dia: canvi climàtic, presos polítics, monarquia, crisi, educació, pandèmia…

De la quinzena de llibres publicats per Arcadi Oliveres destaquen: Contra la fam i la guerraUn altre mónEl meu camí cap a la utopia, Aturem la crisi, i Diguem prou!

Un professor savi i estimat

L’Arcadi ha estat una persona compromesa en la defensa de la democràcia i les llibertats polítiques, des que era estudiant a la Facultat d’Economia. Des de sempre va dedicar les seves energies a múltiples qüestions en defensa dels drets humans, la pau i la justícia social.

Es va destacar especialment en la denúncia del deute extern dels països més pobres, la divulgació de les xifres de la fam, la denúncia del subdesenvolupament, de la desigualtat, de les injustes relacions econòmiques Nord-Sud, de la guerra, del militarisme, de la recerca i la despesa militar; en l’exigència d’incrementar l’ajut al desenvolupament, en favor del desarmament, del reconeixement de l’objecció de consciència, en favor de la promoció del consum responsable, la banca ètica i les formes d’economia solidària, etc.

Viure vol dir prendre partit

Arcadi Oliveres ha estat, i serà, l’economista de referència entre els moviments socials. Entre altres temes, era expert en economia mundial, en finances especulatives i en despesa militar. Doctor en Ciències Econòmiques, va impartir nombrosos cursos i conferències. Col·laborà amb diversos moviments socials i cristians, i presidia, entre altres, l’associació Justícia i Pau, la Federació Catalana d’ONG’s per la Pau i la Universitat Internacional de la Pau.

Tota aquesta activitat va estar simultània amb la docència, que la va integrar en la seva tasca militant, com a professor del Departament d’Economia Aplicada de la UAB, fins a la seva jubilació l’any 2016.

El capitalisme ha de desaparèixer

Segons Arcadi Oliveres, l’especulació generalitzada, l’enorme frau fiscal i la despesa militar, fomentada pel “complex militar-industrial” –entre moltes altres coses-, evidencien la necessitat d’una reforma global del sistema econòmic capitalista que ha esdevingut un sistema criminal.

Per aconseguir aquesta reforma cal incrementar el pes de la societat civil i dels moviments socials, i enllaçar-los amb la presa de decisions polítiques. I començar a impulsar canvis, a partir de projectes concrets.

Amb l’Arcadi Oliveres a la Biblioteca Central

Paraules per a l’Arcadi

Les darreres ocasions que va estar a Santa Coloma de Gramenet van ser al 2019 per a un conferència en relació amb el PERI Ciutat Vella II sobre els Fons Voltors i l’especulació urbanística organitzada a Can Sisteré per la plataforma Salvem el Barri Antic (octubre) i per a una altra sobre l’economia de les necessitats humanes organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord (gener) a la Biblioteca Central.

Les entitats de cooperació i solidaritat de la ciutat van enviar un missatge a l’Arcadi a la web Paraules per a l’Arcadi, una web per fer arribar mostres d’afecte a l’Arcadi Oliveres, per dir-li que el duen al cap i al cor i recordar la seva lluita per aconseguir el 0,7, el suport a les consultes sobre el deute extern o les campanyes per la pau durant les guerres del Golf i la participació a la presentació i els inicis del Consell de cooperació colomenc:

T’agraïm que sempre hagis estat predisposat a venir, a explicar-nos l’economia d’una manera comprensible per a tothom, a denunciar la injustícia sense perdre el somriure, a defensar que un altre món és possible i millor. Per a nosaltres ets un amic i un referent. Som conscients que vivim en un món ple d’injustícies però quan llegim les paraules d’altres companys i companyes t’han fet arribar, ens adonem que som moltes les persones que això ens indigna i que lluitem per canviar-ho. Arcadi, ens has donat eines i coneixements per saber les causes, ens has mostrat que fer-se gran no equival a resignar-se, ni tampoc a ser covard o més conservador.

La colomenca Gabriela Serra va participar a l’acte d’homenatge i reconeixement a l’Arcadi, amb la seva presència, organitzat pel Procés Constituent el passat 12 de març, juntament amb nombroses persones de molts àmbits d’arreu. Va ser un reconeixement al seu mestratge i a la seva empatia, bondat, autenticitat, consciència, pacifisme i saviesa. Gabriela va afegir que l’Arcadi va canviar la seva vida i amb ell va aprendre que és la resistència i també la necessitat de la tendresa i dels valors per viure.

Fem nostres totes aquestes paraules per a l’Arcadi, a qui no oblidarem mai

Revista Crític: Per què és important que sàpigues qui és Arcadi Oliveres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *